Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, artan maliyetler, peş peşe gelen zamlar nedeniyle esnafın maliyetlerinin fazla olduğunu ancak buna rağmen ucuz et satışının doğru olmadığını belirterek, vatandaşlara uyarıda bulundu

"MALİYET FAZLA KAR AZ" 

Başkan Şen ve kasap esnafı Samsun Medya Grubu'na yaşanan sorunlar, peş peşe gelen zamlar ve artan maliyetlerle ilgili açıklama yaptı. Son bir ayda ete ortalama 15 lira zam geldiğine değinen Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Geçmişte de zam olurdu ama bu kadar olmazdı. Son bir ayda ete ortalama 15 lira zam geldi. Korkunç bir rakam. Gün geçtikçe de artıyor. Yarını göremiyoruz. Bugün 130 liraya kıyma satıyoruz. Zaten 130 lira altında kıyma 140 liranın altında da kuşbaşı satmamız mümkün değil. Samsun'da bir mezbanemiz yok. Dolayısıyla kasapların masrafları artıyor. Bafra ve Tekkeköy'de belediyeye ait mezbanemiz var ama istediğimiz verimi alamıyoruz. Başka il ve ilçelerde kesim yapıyoruz. 105 liraya karkas eti kesiyoruz, 130 lirada kıymayı satıyoruz. Maliyetimiz fazla karımız az" dedi. 

"VATANDAŞ NE ALDIĞINA BAKSIN"

"Ramazan Bayramı'nda Kurban Bayramı gibi kıyma çektik" diyen Başkan Şen, "Vatandaş cazip zannediyor ve gidip ucuz et alıyor. Ne olduğu da belli değil. 90-100 liraya kıyma satan ne kıyması satıyor? Samsun'da Et ve Süt Kurumu zaten yok. Bu adam nereden buluyor da ucuz et satıyor. Vatandaşımız ne aldığına baksın. Merdiven altı kesimin fazla olduğunu düşünüyorum.  Yoksa vatandaş nasıl bu kadar eti getirip de kıyma çektirsin. Vatandaş bildiği kasap esnafından alışveriş yapsın. Hileli ürünlere dikkat etsin" ifadelerini kullandı. 

"HİLEYE ORTAK OLMAYIN"

Günübirlik fiyatların ve etiketin değiştiğini ifade eden Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, "Son 6 ay içerisinde yaşadığımız afaki zamları hiçbir zaman yaşamadık. Her kesime gittiğimizde fiyat farkıyla karşılaşıyoruz. Vatandaşın alım gücü de düştü. Vatandaş 10 liralık kıyma istiyor. Bir yandan da bizden 40-50 lira düşük fiyattan ucuz et satan yerler var. Bizim veremediğimiz fiyatları bunlar nasıl veriyor? Defalarca şikayet ettik. Bir sonuç da alamadık. Hileli satış yapılıyor. Vatandaş bile bile bu hileye ortak olmasın. Ya 3 ya da 5 lira fark eder. Bir kilo ette 30 lira fark ediyorsa bunun altında bir şey aramak lazım. Rekabet sağlayamıyoruz. Haksız kazanç elde edilmiş oluyor" dedi. 

"VATANDAŞ 100 GRAM ET ALIYOR"

Üretimin artması gerektiğine değinen Kasap Osman Hecin ise şunları söyledi: "Yem fiyatlarının yüksek olup ve mezbanemizin olmaması maliyetlerimizi artırıyor. Bu durumda başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Akaryakıt fiyatları da yüksek. Kilometrelerce ötede et kesiyoruz. Şehrimizde ucuz et satan arkdaşlarımız var. Kesinlikle bunlar et değildir. Ucuz et yoktur. Atasözümüz de var. 'Ucuz etin yahnisi olmaz' diye. Vatandaşımızda bunu bilip duyarlı olması gerekiyor. Sorunlar her gün büyüyor. Esnafın beli büküldü vatandaşlarda et alamıyor. Vatandaş 100 gram et alamaya başladı. Bu pahalılıkta haklılar. Asgari ücrete zam yapıldı ama misliyle zamlar geldi. Ülkemizde kesinlikle üretimin artması gerekiyor."

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.