Terör örgütü DEAŞ,  Irak topraklarından resmen siliniyor.  Irak ordusu, bu sabah  Kerkük'ün batısındaki Havice'nin tamamen geri alındığını açıkladı.

2 HAFTADA TAMAMLANDI

19  Eylül'de başlayan operasyon, iki haftada tamamlanmış oldu. Güney cephesinden ilerleyen  Irak askerleri, dün Havice'ye çok yaklaştıklarını duyurmuştu.

MUSUL 9 TEMMUZ'DA GERİ ALINMIŞTI

Ordu birliklerinin geçen yıl 17 Ekim'de başlattığı harekât bu yıl 9 Temmuz'da sona ermiş ve teröristlerin elindeki en büyük kent  Musul kurtarılmıştı.  Musul'un batısındaki Türkmen kenti  Telafer ise Ağustos'ta geri alınmıştı.

IRAK VE SURİYE'DEKİ TOPRAKLARININ YÜZDE 80'İNİ KAYBETTİ

Haziran 2014'te  Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet ilan eden katil sürüsü,  IrakveSuriye'deki topraklarının yaklaşık yüzde 80'ini kaybetmiş durumda.

Havice'nin kurtarılmasıyla teröristlerin kontrolünde yalnızca  Suriye sınırındaki El Kaim ve çevresi kalmış oldu. Binlerce militanı öldürülen örgütün yıl sonuna kadar tamamen kökünün kazınacağı tahmin ediliyor.

SURİYE'DE DE KÖKÜ KAZINIYOR

Suriye'de başkent ilan ettiği  Rakka'da aylardır kuşatma altında tutulan terör örgütü, kenti yitirmek üzere.  Irak sınırına yakın Deyr ez Zor'un da birkaç gün içinde tamamen geri alınması bekleniyor.

Rusya,  Eylül ayı içerisinde  Suriye'de DEAŞ'ın kontrolünde yalnızca 27 bin kilometrekarelik bir alan kaldığını duyurmuştu.

Üç yılı aşkın süredir yüzünü kimsenin görmediği DEAŞ lideri Ebubekir  El Bağdadi'ye ait yeni ses kaydı geçen hafta yayınlandı. Bağdadi, kayıtta militanlarından Batılı ülkelere daha fazla saldırı düzenlemelerini istiyor.

5 KITA, 30'U AŞKIN ÜLKE

DEAŞ, Mayıs ayından bu yana  İspanya,  İngiltere,  Fransa,  Filipinler, Endonezya ve  İran gibi ülkelerde saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü bulan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü.  Irak ve  Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.