Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Önümüzdeki bir yıl boyunca, büyük bir nüfus ve coğrafya ile zengin tabii ve beşeri kaynaklara ev sahipliği yapan Türk Dünyasının, küresel ölçekte bir sıklet merkezine dönüştürülmesine yönelik müşterek çabalarımıza önderlik edecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev onuruna yemek verdi. Yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve eşi Gönül Kılıç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve eşi Selma Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve eşi Melike Nur Kılıç, Azerbaycan Devleti Bakanları, işadamları, akademisyenler, işveren temsilcileri, yabancı misyon şefleri ve diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın tarih boyunca milletin gönlünde çok müstesna bir yere sahip olduğunu hatırlatarak, Türk Halkı'nın kalplerinin Azerbaycanlı kardeşleriyle her zaman birlikte attığını ifade etti. Gül, “Sevinciniz sevincimiz, kederiniz kederimizdir. Aynı türkülerle duygulanır, aynı şairlerin şiirleriyle heyecanlanırız. Fuzuli’yi okurken siz nasıl derin bir anlam verirseniz, biz de aynı şekilde anlarız” şeklinde konuştu.

Kardeş ülkelerin kısa süre içinde büyük gelişme katettiğinin altını çizen Gül, “Siyasi ve toplumsal istikrarlarını, ekonomik ve beşeri zenginliğe dönüştürmüşlerdir. Umum Milli Lider, merhum Haydar Aliyev’in “Tek millet, iki devlet” şiarıyla güçlerini, halklarımızın ve bölgemizin yararına olacak şekilde birleştirmişlerdir. İşte gerçekleştirildiği dönemde ‘Asrın Projeleri’ olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projeleri, bu zihniyet ve dinamizmin ürünüdür. Bu hatlar, ‘barış’ anlamına gelen ‘Hazar’ dan dünyaya sadece petrol ve gaz değil, barış, refah ve istikrar da taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Azerbaycan olarak müşterek vizyonlarının kapsamını daha da genişletmek kararlılığında olduklarını belirten Gül, “'Modern İpek Yolu’ olarak adlandırılan Orta Hat’tın en kritik parçalarından olan ‘Bakü-Tiflis-Kars’ demir yolu önümüzdeki yıl inşallah tamamlanacaktır. Hattın bir başka önemli unsuru olan Marmaray’ın açılışını ise 29 Ekim’de gerçekleştirdik. Çok yakında bu projeyle, Londra ile Pekin, Hazar üzerinden demir yollarıyla birbirlerine bağlanmış olacaktır. Aynı şekilde Güney Gaz Koridoru’nun çok önemli bir parçası olan Trans Anadolu Boru Hattı’nı (TANAP) da süratle hayata geçirmeliyiz” dedi.

“Önümüzdeki bir yıl boyunca, büyük bir nüfus ve coğrafya ile zengin tabii ve beşeri kaynaklara ev sahipliği yapan Türk Dünyası, küresel ölçekte bir sıklet merkezine dönüştürülmesine yönelik müşterek çabalarımıza önderlik edecektir” diyen Gül, “Esasen, Türk Cumhuriyetleri arasında kökleri tarihi geçmişimize dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin temelinde ortak dil, inanç, tarih, kültür ve değerlerimiz bulunmaktadır” diye konuştu.

Aliyev ise yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşliğinin, dostluğunun sarsılmaz olduğunu kaydederek, Türkiye-Azerbaycan halklarının asırlar boyu bir arada yaşadığını ifade etti. Aliyev, “Türkiye bizi tanıyan ilk ülke olmuştur ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarından beri Türkiye-Azerbaycan ilişkileri hususi karakter taşımaya başlamıştır. Bugün eminim ki, dünyada başka 2 ülke yoktur ki, birbirine bu kadar sıkı sıkıya bağlı olsun. Bağlılık tarihten gelen, ortak medeniyet, etnik kökler üzerinde kuruludur” şeklinde konuştu.

Ankara’da yapılan işlerden dolayı Gül’ü tebrik erden Aliyev, "Ankara’da yapılan işler, Türkiye’de yapılan işlerin tezahürüdür. Bizi sevindiren odur ki, bugün Türkiye dünya çapında güç merkezidir. Cezbedici bir güç merkezidir ve siyaseti, diplomasisi ile dünyada birçok dost kazanmıştır. Türkiye hoş niyetiyle, düşünülmüş siyasetle, karşılıklı anlaşmayla bu hürmeti kazanabilmiştir. Türkiye’nin dünya çapında çok büyük bir nüfuzu, hürmeti var” ifadelerini kullandı.