DENİZLİ'nin Çameli İlçesi'nde, dün aniden bastıran ve etkili olan sağanak yağmur, derelerde taşkına neden olunca balık çiftlikleri büyük zarar gördü. Taşkınla sürüklenen dere mili (verimli toprak), balık çiftliklerindeki havuzları çamur deryasına dönüştürdü. Yaklaşık 100 alabalık çiftliğinde, 250 bin balık telef oldu. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmasına başladı.
Denizli kent merkezinde dün hava sıcaklığı 40 dereceye kadar ulaşırken, Çameli İlçesi'nde ise aniden bastıran ve sele dönüşen sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. İlçenin Elmalı ve Kirazlıyayla mahallelerinde bir saat süren yağış; Kanlıçay'a karışan Firlece, Dambaldayık, Teke, Akçadümen dereleri taşırdı. Dere kenarındaki alabalık çiftliklerindeki balık havuzları, çamura bulandı. Dere kenarındaki 100'e yakın balık çiftliğinde bulunan yaklaşık 250 bin alabalık telef oldu. Alabalık üreticileri, yağışın ardından zarar gören havuzları temizlemeye başladı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de bölgede hasar tespit çalışmasına başladı. Üreticiler ise taşkınların derelerde yapılacak bentler ve ağaçlandırma çalışmalarıyla önlenebileceğini söyledi.
DERE ISLAHI İLE ZARAR İÇİN YARDIM İSTENDİ
Yaklaşık 60 bin balığın telef olduğunu belirten Özpekler Alabalık Üretim Çiftlikleri sahibi Yasin Özpek, "Yoğun yağışın ardından derelerde bent olmadığı için erozyon oluyor. Derelerde ıslah ve ağaçlandırma çalışması olsa bunlar yaşanmaz. Her selde bunu yaşıyoruz. Sadece bizim çiftliğimizde 50-60 bin civarında balığımız telef oldu. Benden başka diğer üreticilerde de sıkıntı var. Bu bölgede yoğun üretim var. Ülke ekonomisine, ihracata katkı yapıyoruz. Derelerin ıslahı ve diğer alanlarda yardım bekliyoruz" dedi.
Balık üretim çiftliklerinin yoğun olarak bulunduğu Elmalı Mahallesi'nin Muhtarı Mustafa Eriş, "Son dönemlerde görülmeyen şekilde bu sıcak havada yağış oldu. Hava sabah saatlerinde çok iyiydi. Yoğun yağış nedeniyle dereler taşınca su baskını oldu. Su taşkını sıcakla ve mille gelince balıklarımız telef oldu. Tahmini olarak 100 civarındaki balık çiftliğinde 250 bin adet balık telef oldu" dedi.

FOTOĞRAFLI