Türkiye’de ideal bir coğrafi işaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla oluşturulan ‘Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı’(YÜCİTA) Erzincan Çalıştayı başladı. Çalıştay’da Erzincan’ın ve Türkiye’nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretleri değerlendirilerek, yöresel ürün ve coğrafi işaretlerin çoğaltılması noktasında yapılacak çalışmalar ele alındı.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının(ETSO) ev sahipliğinde, Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen ‘Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı’ Çalıştayına Vali Abdurrahman Akdemir, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, YÜCİTA üyeleri Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Prof. Dr. Selim Çağatay, Yrd. Doç. Dr. Ayla Aslaner, Dr. Carlo Canale, Ayşin Işıkgece, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra üretici firma temsilcileri katıldı.

Çalıştayı’ın açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, Erzincan’ın coğrafi işaretleri ve yöresel ürünleri hakkında bilgiler verdi.

Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerin ülke genelinde ciddi bir şekilde ele alınmadığını ve bu konunun işin uzmanları ile bir araya gelinerek, bir yol haritası çıkarılması gerektiği hususunda özeleştirilerde bulunup Erzincan’ın coğrafi işaretleri hakkında net üretim verilerinin olmadığını söyledi. Vali Akdemir; “Baktığımızda biz tescili almışız ama o tescilin ötesine gitmemişiz. Her halde Türkiye genelinde de birçok ürünün tescili alınmış ama o tescilin ötesine gidilmemiş. Biz bunun önemini demek ki anlamamışız ya da iyi işleyememişiz. Birçok ülke bu konuda iyi çalışma yaparak ekonomilerine katkı sağlıyor. Bizim de bir şekilde bunu Erzincan ve ülke genelinde ele alıp, işin tarafları bir araya gelip, işin önemini anlatılarak bir yol alıp, bir mesafe kat etmemiz gerekir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çalıştayda daha sonra YÜCİTA üyeleri Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Prof. Dr. Selim Çağatay, Yrd. Doç. Dr. Ayla Aslaner, Dr. Carlo Canale, Ayşin Işıkgece tarafından, Türkiye’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktarıldı.