MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde görevli bir polis memuru, evini haşerelere karşı ilaçladıktan sonra yaptığı kontrolde, dünyanın en güçlü böceği olarak nitelendirilen gergedan böceği (Oryctes Nasicornis) buldu. Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teslim edilen, nesli tükenmekte olan böcek ormana bırakıldı. Yetkililer, toplanması ve satılması yasak olan gergedan böceğiyle Marmaris'te ilk kez karşılaştıklarını söyledi.
Çarşı Polis Merkezi'nde görevli olan ancak ismini vermek istemeyen bir polis memuru, dün sabah evini haşerelerden temizlemek için ilaçladı. Birkaç saat sonra yaptığı kontrolde; oturma odasında, kırmızı renkli, boynuzlu bir böcek dikkatini çekti. Yaşayan böceği bir ilaç kutusunun içine koyan polis, türünü merak ederek internetten araştırdı. Canlının nesli tükenmekte olan gergedan böceğine benzemesi üzerine, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü'ne haber verdi. Eve gelip canlıyı inceleyen, fotoğrafları çekerek böcek bilimcilere gönderen İlçe Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, türün 'Oryctes Nasicornis' isimli, nesli tükenmekte olan Gergedan Böceği olduğunu belirledi. Böcek daha sonra Günnücek Ormanı'na bırakıldı.
MARMARİS'TE İLK KEZ KARŞILAŞILDI
Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, "Dünyanın en güçlü ve nesli tükenmekte olan bir böcek türüdür. Çürümeye yüz tutmuş besinlerle beslendiği için ekolojiye sağladığı katkı çok önemlidir. Avrupalı bazı koleksiyoncular tarafından nesli tükendiği için parayla toplatıldığı söylenmekte. Asıl değerli olan 6 ayaklıdır. Bizim aldığımız böcek, 5 ayaklı ve aynı türdür. Nesli tükenmekte olan gergedan böceğinin toplanması ve satılması yasak. 38 bin 750 liraya kadar ciddi para cezaları mevcuttur. Marmaris ve çevresinde bu tür zor görülür. İlk defa karşılaşıyoruz" diye konuştu. Polis memuru da, "Bu tür nesli tükenmekte olan canlılar korunmalı ve doğada kendi hallerine bırakılmalıdır" dedi.

FOTOĞRAF