Aydın Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Kasım Çetin, Aydın’ın kolon kanseri taramalarında diğer illeri geride bırakarak Türkiye’de birinci sırada yerini aldığını açıkladı.
Kanserin dünyada ve ülkemizdeki ölüm sıralamalarına bakıldığında birinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Kasım Çetin " Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı’nın verilerine göre ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 159 bin yeni kanser vakası tespit edilmektedir. Bu vakaların çok büyük bir kısmını akciğer,meme, kolorektal ve serviks kanserleri gibi önlenebilir kanserler oluşturmaktadır. Yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Kanserin erken teşhisi adına ilimizde ciddi faaliyetler yürütülmektedir. Aydın Valiliğinin destek himayelerinde Sayın Uzm. Dr. Dilek Ayyıldız koordinesinde Mobil KETEM Projesi kapsamında yürütülen kanser tarama çalışmalarında , Kolon Kanseri taramalarında Türkiye çapında Aydın ili olarak birinci olduk. Ayrıca Mobil Ketem Projesi kapsamında süregelen meme kanseri taramalarımız da başarılı bir şekilde devam etmekte olup, halkın yoğun ilgi ve talebini karşılamak için çalışılmaktadır. Meme kanseri taramalarında da ilimiz istikrarlı bir şekilde başarısını gösterip Türkiye sıralamasında sürekli olarak ikinci veya üçüncü sıralarda bulunmaktadır" dedi.
KETEM’in Aydın faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Dr. Çetin, "Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu saygıdeğer eşi Uzm. Dr. Sare Davutoğlu, ilimiz KETEM binasını ziyaret etmiş ve konu ile ilgili toplantı yapmıştır. Hanımefendinin toplantı sonrası olumlu bildirimleri bizleri hem onurlandırmış hem de bundan sonraki çalışmalarımız için teşvik etmiştir. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Kanser Tarama çalışmalarında ilimizi her alanda ilk sıralara çıkarmayı hedefledik. Bundan sonra da başarılarımızı artırmayı ve kalıcı kılmayı amaçlıyoruz. Başta Sayın Valimiz ve eşleri Uzm. Dr. Dilek Didem Ayyıldız olmak üzere, emeği geçen tüm Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlarımıza, tüm Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarımıza, tarama çalışmalarında bizlere destek veren Aile Hekimlerimize ve Aile Sağlığı Elemanlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Gerek Kanser Tarama Programı dahilinde başlattığımız gerekse Mobil KETEM Projesi kapsamında yürüttüğümüz kanser tarama çalışmalarında özveri ile çalışan, bizlerden desteğini esirgemeyen, bunu sadece bir görev olarak görmeyip gönülden yapılan bir eyleme dönüştüren tüm KETEM ekibine ve bütün sağlık personelimize teşekkür ederiz" diye konuştu.