SAMSUN (AA) - DİLEK SEZEN - Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, selfie (özçekim) modasının estetiğe olan ilgiyi artırdını ve estetik yaptırma yaşını da düşürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. Karacalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşmasıyla "selfie modası"nın çıktığını, bunun da kişilerin "iyi görünme" kaygılarını artırdığını söyledi.

Sürekli kendi fotoğraflarını çekerek sosyal medyada paylaşan gençlerin "mükemmel" görünmek istediklerine işaret eden Karacalar, gençlerin önceden ancak ağır estetik sorunlar nedeniyle kendilerine başvurduğunu, son yıllarda ise "selfielerde güzel çıkmadığı" için gençlerin estetik yaptırmak istediklerini anlattı. Karacalar, şöyle devam etti:

"Selfie modası özellikle gençler arasında estetik taleplerini artırdı, estetik yaptırma yaşı düştü. Eskiden daha çok ciddi estetik problemler ya da orta yaş ve üzeri kişiler, yaşlanmaya bağlı sorunlar için estetik talep ederken günümüzde 13-19 yaş arasındaki gençlerin bile estetik kaygılarla bize başvurduğunu görüyoruz. İyi gözükme sosyal baskısı, buradaki itici güç. Son yıllarda 'Selfielerde burnum büyük çıkıyor', 'Selfielerimde göz altlarım çukur çıkıyor' ya da 'Selfielerde iyi çıkmıyorum' diye şikayetini dile getiren çok sayıda başvuru var. Gelişme çağında olan hastaların estetik işlemleri 18 yaşından sonra yapılıyor ancak psikolojik sorunlara neden olacak büyük kusurlar ya da fonksiyonel sorunlarda daha küçük yaşlarda estetik mümkün. Bu yaş grubuna yakın hastalarda duygusal olgunluk, aranan bir diğer kriter."

- "Gerçek yüzümüz ile selfie görüntüsü aynı değil"

Selfie ile ilgili bir başka sorunun yakın çekimlerde yüzün olduğundan farklı görünmesi olduğuna dikkati çeken Karacalar, şu uyarılarda bulundu:

"Selfie, yakın çekimlerde yüzü deforme ve burnu daha büyük gösteriyor. Bu durum, yanlış bir algıya neden olarak doğru olmayan değerlendirmelere yol açıyor. Gerçek yüzümüz ile selfie görüntüsü, aynı değil. Uzak çekimler, daha gerçekçi oluyor. Selfie ile ilgili bir başka tehlike, özellikle gelişme çağındaki kişilerde beden algı bozukluğuna yol açabilmesi. Bu durumda, olmayan sorunların varmış gibi algılanması ya da küçük bir kusurun çok abartılı yaşanması söz konusu."