Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () – SAMSUN Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı sahil yolu çalışmasında arsasının bir kısmından yol geçen Hicabi ve Müjgan Eryıldırım çifti, mahkemeye başvurdu. Mahkeme söz konusu arsa ile ilgili yapılan imar planı düzenlemesi iptal edince, Eryıldırım çifti parselin çevresini duvar örerek kapattı. Yol ortadan ikiye duvarla ayrılmış oldu. Yolun ortasındaki set halindeki duvarları görenler ise şaşkınlığını gizleyemedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce başlatılan Atakum İlçesi Adnan Menderes Bulvarı Sahil Yolu Projesi kapsamında 30 kilometrelik sahil şeridinde, yol genişletme ve peyzaj çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar kapsamında düzenleme ortaklık payı uygulaması ile Hicabi ve Müjgan Eryıldırım’a ait parselin bir kısmından da yol geçirildi. Ancak Eryıldırım çifti, yaklaşık bir yıl önce alanda yapılan imar planı düzenlemesinin iptali için Samsun İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu parseldeki imar planı düzenlemesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından kararla ilgili Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itiraz da reddedildi. Ardından Eryıldırım çifti, bu defa da Samsun 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Büyükşehir Belediyesi aleyhine ‘kamulaştırmasız el atma’ davası açtı. Dava süreci devam ederken Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından parselin üzerinden yol geçen bölümü Eryıldırım çifti için terk edildi.
Parsel, sahipleri tarafından çevresi duvarlar örülerek kapatıldı. Sahil yolunun ortasına adeta set çekilmiş oldu. Yolun kapanması üzerine belediye çareyi yolun yanındaki yeşil alandan alternatif bir bağlantı açmakta buldu. Yolun bu şekilde kapalı olması ise çevredeki vatandaşlar ve sürücüler tarafından tepkiyle karşılandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanvekili Turan Çakır, sahil yolu projesinin gerçekleştirilmesi için bölgede mülkiyeti olan kişilerle düzenleme ortaklık payı uygulaması kapsamında anlaşıldığını belirterek, "Mahkemeye konu olan parsel sahibi olan ilk etapta anlaşmıştık ancak parselin varislerinden biri onay vermeyince mahkemelik olduk. Kamuoyunun adalet duygusuna ters gelecek bir süreç işledi. Biz bu proje için imar planı düzenlemesini yaptık ve düzenleme ortaklık payı dediğimiz uygulama ile hayata geçirdik. Bu uygulama ile park, yol, yeşil alan gibi kamunun kullanımına açarken kadastro parselinden en fazla yüzde 40’na kadarını kullanabiliyoruz. Parselin kalan kısmı içinde çeşitli imar inşaat hakları tanınıyor. Söz konusu parselin sahibinin önce bu uygulamayı kabul edip sonra vazgeçmelerinin ardından mahkeme süreci de başlamış oldu. Şu anda yargı süreci devam ediyor. Ancak biz belediyemiz adına olumsuz başka bir durumla karşılaşmamak için devletin parasını haksız yere parsel sahibine ödememek için parselin bu kısmını terk ettik. Hemen yanına adeta bir 'S' şeklinde yola bağlantı yaptık” dedi.
Yüksek bir tazminatla karşı karşıya kalmamak için parseli terk etmek zorunda kaldıklarını dile getiren Çakır, "Tabi orada istemediğimiz bir durum oluştu. Ancak mücadelemiz devam edecek mahkemenin sonuçlarını bekleyeceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI