Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçtiğimiz cuma ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Şehirde yaşayan yaklaşık 140 bin kişinin yiyecek, su ve ilaç sıkıntısı had safhaya ulaştı. Telefon ve internetin kesik olduğu ilçenin büyük bölümünde elektrik de yok. Hastaneye gidemeyen 73 diyaliz hastası da hayatî riskle karşı karşıya bulunuyor. Bazı hasta yakınları, sopaların başına beyaz bayrak bağlayarak, yakınlarını el arabasıyla hastaneye götürmeye çalışıyor.

HERKES EVİNDE MAHSUR

Polis ve asker tarafından giriş çıkışları tutulan Cizre'de, herkes evinde mahsur kalmış durumda. İlçeden geçen Uluslararası İpek Yolu dahil tüm yollar askerî barikatlarla kapatıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı Cudi, Yafes ve Nur mahallelerinde halk, kurşunlara hedef olmamak için evlerinin bodrum katlarında yaşıyor. Sokağa çıkanların keskin nişancıların açtığı ateşle vurulduğu ileri sürülüyor.

ÇATIŞMALAR GECE SAATLERİNDE YOĞUNLAŞIYOR

Cizre'deki sokağa çıkma yasağının gerekçesi 'sokaklara kazılan hendekleri kapamak ve terörle mücadele'. Ancak yerel kaynaklar, güvenlik güçlerinin sokaklara girmek yerine dışarıdan ateş etmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Çatışmalar özellikle gece saatlerinde yoğunlaşıyor. Silah ve patlama seslerinin susmadığı ilçede bazı evlere havan topu düştü.

HASTA VE YARALILAR HASTANEYE GÖTÜRÜLEMİYOR, HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLEMİYOR

Hasta ve yaralılar hastaneye götürülemediği gibi, hayatını kaybedenler de toprağa verilemiyor. Evlerinin önünde vurularak hayatını kaybeden 10 yaşındaki Cemile Çagırga'nın cesedinin 3 gün boyunca ailesi tarafından derin dondurucuda saklanması Türkiye'nin yüreğini dağladı. Sait Çağdavul (19) ve Osman Çağlı (18) ile evinde rahatsızlanan ancak hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden 35 günlük bebek Muhammed Tahir Yaramış'ın cenazesi, dün devlet hastanesi morguna kaldırıldı.

Yakınlarını kaybedenler bir yandan ölüm hüznü yaşarken, diğer yandan cenazeleri toprağa verememenin acısıyla kahroluyor.

DÜN DE 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

7 kişinin öldüğü Cizre'de dün gece de 5 kişi hayatını kaybetti. 7 çocuk annesi Meryem Süne, evinin önünde kurşunlara hedef oldu. Ambulans gelmediği için hastaneye götürülemeyen Süne, kan kaybından hayatını kaybetti. Evinde rahatsızlanan 80 yaşındaki İbrahim Çiçek de, ambulans beklerken sokakta vefat etti. Çatışmalar sırasında Abbas Aydın (60) ve Özgür Taşkın'ın da hayatını kaybettiği öğrenildi. Nur Mahallesi'nde oturan Şeyh Bahattin Sevinik'in ise (48) PKK'lılar tarafından güvenlik güçlerine atılan bir roketin evine isabet etmesi üzerine öldüğü belirtildi.

YARALI SİVİLLER SAĞLIK HİZMETİNDEN MAHRUM

Yaralanan siviller de sağlık hizmetinden mahrum kalıyor. Altı çocuk babası 31 yaşındaki Abdullah Özcan, Cudi Mahallesi'ndeki tek katlı evinin odasında namaz kılarken nereden geldiği belirsiz tek kurşunla sağ ayağından vuruldu. Ambulans gelmediği için 12 saat boyunca sokakta bekledi. Daha sonra hastaneye ulaştırıldı. Ancak burada yeterli imkân yoktu. Üç gün sonra Diyarbakır'a gitmesine izin verilen Özcan, uzun süre kan kaybına uğradığı ve tıbbi müdahale yapılmadığı için bacağını kaybetti.