Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine  Erdoğan, "İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun.  İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak hem de  siyasi çözüm olarak. Çözülmesi gereken mesele. Bu çağda böyle bir vahşet inanılır  gibi değil ve dünyanın gözü önünde cereyan ediyor." dedi.

Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Arakanlı sığınmacıların  Bangladeş'te barındıkları Kutupalong Kampı'nı ziyaret etti. Yaşanan olaylar  hakkında mağdurlardan bizzat bilgi alan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İnsan olarak etkilenmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun.  İnşallah bütün dünya bu konuya eğilir, dikkate alırlar hem yardım olarak hem de  siyasi çözüm olarak. Çözülmesi gereken mesele. Bu çağda böyle bir vahşet inanılır  gibi değil ve dünyanın gözü önünde cereyan ediyor. Eğer suçlu varsa suçluya  yönelik yapılmalı bu yapılanlar ama normal insanlara, halka bu yapılmamalı."

Erdoğan, uluslararası topluma çağrı yaparak, "Hepimizin çoluk çocuğu  var. Bizim çocuğumuz değil diye görmezden gelemeyiz. Hepimiz sorumluyuz bunda.  Buraya bunun için geldik. Dünya kamuoyuna duyurmak için geldik. Yardım için  geldik. Lütfen elinden gelen her şeyi yapsın herkes." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuyu Birleşmiş Milletlere (BM)  taşıyacağını dile getiren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunları orada  anlatacağını ama hepsinin bu konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Heyette yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Myanmar’daki  şiddet olaylarından kaçarak kampa gelen Arakanlı Müslümanların yanında  olduklarını göstermek için Bangladeş'e geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki insanların yanında olduğumuzu göstermek istedik. Bunu  düzenli bir şekilde Uluslararası Göç Örgütü ile beraber sürdüreceğiz. Ayrıca  Bangladeşli dostlarımıza da şu mesajı veriyoruz: Bu insanlara birlikte yardım  edelim.

Buradan tüm dünyaya, buradaki durumu göstermek istiyoruz. Sadece  göstermek yetmez. Çabalarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın başından beri  sürdürdüğü çabalardan artık sonuç almak istiyoruz. Astana'da İslam dünyasından  gelen liderlerle toplantı yapacağız. Sonra New York'ta genişletilmiş toplantı  yaparak Arakan sorununa kalıcı bir çözüm bulmak istiyoruz."

Myanmar makamlarıyla da temasa geçtiklerini belirten Çavuşoğlu,  "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suu Çii (Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet  Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı) ile görüştü. Arakanlı Müslümanlara yönelik  saldırıların durması gerektiğini söyledik. Bize, ellerinden geleni yaptıklarını  söylediler. Ancak bizim gördüğümüz bazı fotoğraflar ve görüntüleri görmezden  geliyorlar. Ama bu konuya birlikte bir çözüm bulmamız gerekiyor." şeklinde  konuştu.

Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet, Arakanlı sığınmacıların kaldığı  Kutupalong Kampı'nı ziyaret ettikten sonra kamp yetkililerinden bilgi aldı.

Kampta kalan Arakanlı Müslümanlara yardım dağıtan Emine Erdoğan, Bakan  Çavuşoğlu ile  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya kampta  kalan ailelerin yaşadıkları acıları dinledi. Sığınmacıların yaşadıkları  zorlukları anlatmasının ardından duygulanan Erdoğan, bazı çocukları kucağına  alarak sarıldı.

Kampı ziyaret eden Türk heyete büyük ilgi gösteren Arakanlı  Müslümanlar, dağıtılan yardımların ardından heyetle fotoğraf çektirdi.

Emine Erdoğan, ziyaretin ardından kamptan ayrıldı.

Kaynak.Milliyet