Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakmak isteyenler için başlattığı ücretsiz ilaç uygulaması kapsamında Manisa’nın merkez ilçeleri olan Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinden başvuranların yüzde 87’sinin sigarayı bıraktığını söyledi.
Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakmak isteyenler için hayata geçirdiği uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. 24 Şubat 2015’de ilaç dağıtımının başladığını ve şuana kadar 798 kutu ilaç dağıtıldığını belirten Uzm. Dr. Ümit Atman, sigarayı bırakmak isteyenlerin çoğunun erkek ve 35 ile 40 yaş arası olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında gerçekleştirdiği sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilme uygulamasının yeniden başladığını hatırlatan Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, “Bizim ilimizde de bu uygulama başladı. Sigara bırakma polikliniğinde 24 Şubat 2015’de ilaç dağıtımı başlamış oldu. Başlangıçtan bugüne kadar toplam 798 kutu ilaç dağıtımı gerçekleştirdik. İki çeşit ilacımız var. Her iki ilaç da bizlerde mevcuttur. Başvurular tekrar değerlendiriliyor. Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde yeni hastane yapımı söz konusu olduğu için binamızı boşaltmak zorunda kaldık. Şuanda geçici olarak Şehzadeler ilçesindeki TSM’de hizmetimiz devam ediyor. Fakat sigarayı bıraktırma polikliniği bu şartlarda pasif durumda. Aktif olarak Manisa ilinde sigara bıraktırma polikliniği Devlet Hastanesi’nde devam ediyor. İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bilgilendirdi. Yakın zamanda hizmete girmesi planlanan bir binamız var. Aynı bina içerisinde Şehzadeler ve Yunusemre KETEM olarak hizmet verecek. İlaç dağıtımı şuanda devam ediyor. Yeni binamız Şehzadeler ilçesinde olacak. İl Tarım Müdürlüğü arkasında yer alacak" dedi.
Sigara polikliniğine başvuru yapan kişiler ile ilk önce özel bir görüşme yapıldığını ifade eden Ümit Atman, “Daha sonra bağımlılık testimiz var. Bu test yapıldıktan sonra hastanın nikotin bağımlılığı derecesi belirleniyor. Bazen de ilaç kullanmadan tedavi yapılıyor. Nikotin sakızları tercih edilebiliyor. Bu süreçte bazı hastaların psikolojik tedavileri de oluyor. Bu süreçte kişinin sabırlı olması lazım. İlk üç ay çok önemli. Çünkü bağımlılık beyinde başlayan bir olay. Üç aylık dönemde kişinin sabırlı olması ve tekrar başlamaması çok önemli. Şehzadeler ve Yunusemre ilesinde KETEM’e başvurup sigarayı bıraktırma ilaçlarını şuanda aktif olarak kullanan kişi sayısı 239’dur. Şuana kadar verdiğimiz hizmetler doğrultusunda sigarayı bıraktırmada başarı oranımız yüzde 87’dir. Bu hizmetlerimiz devam edecek. Yeni binamızda da hizmetimiz devam edecek. Başvuruların yaş arası ise 35 ve 40 arası ve çoğunlukla bu kişiler erkektir” şeklinde konuştu.