Bireysel Kıdem Fonu sistemiyle milyonlarca işçiyi kapsayan, kazanılan hakların korunduğu, yeni işe girenin katılımının zorunlu olduğu kıdem hesabına geçiliyor. Çalışanlar kıdem primini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istediği yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene teşvik kapısı kapanacak. Model şöyle çalışacak:

HER AY PRİM YATACAK:

Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak.

DOKUNMA SÜRESİ VAR:

Bireysel Emeklilik Hesabı gibi Kıdem Fonu'na da belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken çekme imkânı olacak.

FON'A ÇİFTE YÖNETİM:

Tazminat birikiminin bir kısmını fon, bir kısmını ise hesap sahibi yönetebilecek. BES şirketleri de kıdem tazminatı hesaplarını yönetmek için Hazine'den yetki alacak. Emeklilik şirketini işveren seçecek.

SEÇİMİ YAPACAK:

Çalışan birikimini tahvil, döviz, altın, hisse senedi, katılım bankası gibi istediği araçlarda değerlendirebilecek. Tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçlarına yatırılacak.

TAKİP EDEBİLECEK:

Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

HAKLAR KORUNUYOR:

Fon sistemiyle hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak. Yeni işe girenlerde fona katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışanla işveren uzlaşırsa yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.

İSTİFA EDEN DE ALACAK:

İşten çıkarılan gibi istifa eden de kıdemini alabilecek. Yeni sistemle bir gün çalışanın bile kıdem hakkı olacak.

DEVLET GÜVENCESİ:

Sendikaların "devlet garantisi" talebine karşılık çözüm ortaya konulacak.

DANIŞMA KURULU İŞ GÜVENCESİNE ODAKLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren kesimi ile "kıdem tazminatı, güvenceli esneklik, özel istihdam büroları" için yeniden masaya oturacak. Önceki hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı tartışması "iş güvencesine" odaklandı. Çalışan herkesin kıdem tazminatı alması hedeflenirken, işçi, işveren kesimiyle uzlaşma sağlanması durumunda bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek.

30 GÜNLÜK SÜREYİ TARAFLAR BELİRLEYECEK

Mevcut sistemde bir yıllık çalışmaya karşılık 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı alınabiliyor. Bir yıl içinde 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranının yeni sistemde nasıl olacağı taraflarla netleştirilecek. Çalışanın kıdem primini yatırmayan işveren devlet teşviklerinden yararlanamayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İflas etse bile çalışan kıdem tazminatını alabilecek.

SABAH