Mutlu YUCA/BOLU, () - BOLU Belediye Başkanı AK Partili Alaaddin Yılmaz, halk kahramanı ve ozan Köroğlu'nun Bolu'nun Dörtdivan İlçesi'ndeki köyündeki konağı müzeye dönüştüreceklerini açıkladı. Yılmaz, "Tarihi vesikalardan Köroğlu'nun yüzyıllar önce buralarda yaşadığını ortaya koymuş durumdayız. Sayık Köyü'nde Köroğlu'nun torunlarından kalan konağı, dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştürmeyi arzu ediyoruz" dedi.
Bolu Belediyesi, 16'ıncı Yüzyıl'da Bolu dağlarında yaşayan Köroğlu'nun adını yaşatmak için yaşadığı bölgede tarih uzmanları ve akademisyenlerle birlikte geniş çaplı araştırmalar yaptı. Kent merkezinde altında 'Tüfek icat oldu mertlik bozuldu' yazılı, atın üzerinde elinde sazıyla dev bir heykeli bulunan Köroğlu'nun yaşadığı Dörtdivan'ın Sayık Köyü'ndeki köy konağı müze olacak. Köroğlu'nun torunlarının da yaşadığı evi gezen Başkan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu, güçlülerin ve zalimlerin karşısında haksızlığa uğrayan bütün insanların ortak ideali ve ülküsü. Köroğlu'nun bu köyde yaşadığının ve adının Ruşen Ali olduğunun 1580-1585 tarihli Osmanlı Mühimme Defterleriyle tarihsel olarak da kanıtlandı. Sayık Köyü'nde o yıllardan bugüne ulaşan bir yapı yok. Ancak tarihi vesikalardan Köroğlu'nun yüzyıllar önce buralarda yaşadığını ortaya koymuş durumdayız. Sayık Köyü'nde Köroğlu'nun torunlarından kalan bir köy konağı yer alıyor. Bolu Belediyesi olarak, Dörtdivan Belediyesi ile birlikte burayı dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştürmeyi arzu ediyoruz."
Başkan Yılmaz, kentte halk kahramanı Köroğlu'nun izlerinin her yerde bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Bolu'da Köroğlu'na dair çok sayıda anı var. Her yer Köroğlu'nun izlerini taşıyor. Köroğlu hazinemizi yeniden ülke gündemine ve dünya gündemine taşımaya çalışıyoruz. UNESCO Türk Dünyası Dünya Belleği Unsurları kayıtlarında yer alan Köroğlu'nun UNESCO Kültürel Miras Listesine alınması için de uzunca bir süredir çalışma yürütüyoruz. Bolu'da aynı zamanda Köroğlu destanı olan diğer ülkelerin de kendi Köroğlu heykellerini sergileyebileceği büyük bir Köroğlu Parkı'nın yapımı için hummalı çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında 75 bin metrekarelik parkta 25 metrelik dev bir Köroğlu heykelinin yanı sıra her ülkenin kendi Köroğlu'nu simgeleyebileceği sanat eserleri yer alacak. Projede büyük bir kültür ve araştırma merkezi ile Köroğlu Müzesi de bulunacak. Bu merkezin dünyadaki bütün Köroğlu araştırmalarının inceleneceği, yönetilebileceği, yönlendirileceği hatta araştırmaların neticelendirileceği bir merkez olarak hizmet vermesini amaçlıyoruz."

FOTOĞRAFLI