Bilim insanlarının tedavisi için üzerinde çalıştığı kanser hastalığı, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri.
Kanser vakalarında son yıllarda yaşanan artışın en önemli nedenleri çevresel faktörler olarak biliniyor. Ancak bu etkenlerden uzak durarak ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kanser riskinizi azaltabilirsiniz.
1-7 Nisan Kanser Haftasında her yıl kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu bağlamda Medical Park Uşak Hastanesin hazırladığı kanser türleri hakkında genel bilgilerin yer aldığı bilgilendirme afişleri de bu hafta boyunca Karun AVM 2. katında sergilenecek.
Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Güvenç Diner, çağımızın en çok can alan hastalıkların başında yer alan kanser hakkında genel bilgiler verdi.
Diner şunlara değindi; “Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise Kanser, vücudun bir veya birden çok organ veya bölgesini etkileyen 200’den fazla hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıdır. Her 7 kişiden biri hayatının herhangi bir döneminde bu hastalığa yakalanmaktadır.” Dedi.
UYARICI BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu söyleyen Dr. Güvenç Diner, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmediğine değinerek şöyle devam etti; “Örneğin, meme kanseri için memede kitle, rahim ağzı kanseri için cinsel ilişki sonrası kanama, kalın bağırsak kanseri için dışkıda kan, cilt kanseri için deride şekil veya renk değiştiren cilt lekeleri, gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı, mide, pankreas, yemek borusu kanserlerinde açıklanamayan kilo kaybı erken uyarıcı belirtilerdir. Toplumun bu bulgular için duyarlı olması durumunda, ilgili kanserlerin erken tanınması ve tam olarak şifa edilmesi mümkün olabilmektedir.”
RİSK FAKTÖRLERİNİN BİLİNMESİ ÖNEMLİDİR
Dr. Güvenç Diner; “Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara içmek, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Biyolojik Risk Faktörleri: Yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Başlıca kanser sebeplerini ise şöyle sıralayabiliriz; sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar), bazı virüsler, yüksek gerilim hatları, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, vücudumuzda gelişen kanser hücrelerinin çoğalma ve yayılması üzerine sizin herhangi direkt bir etkiniz olamaz. Fakat yiyecekleriniz, düzenli yaşam şekliniz, stres azaltıcı hayat biçiminiz, düzenli egzersiz yapmanız sayesinde vücudunuzun savunma sistemlerini güçlendirebilirsiniz.
KANSERDEN NASIL KORUNULUR?
Dr. Güvenç Diner kanserden korunmanın yollarını ise şu şekilde sıraladı; “Sigara ve tütün kullanmayınız. Alkollü içeceklerden uzak durunuz. İdeal kilonuzu koruyunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz. Beslenmenizde lifli gıdaların oranını arttırın. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmayın. Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız.” Dedi.
Dr. Güvenç Diner; “Risk altındaki kişiler, bu riski azaltmak için hastalık belirtileri ortaya çıkmadan yapılması gereken TARAMA (Screening ) testlerini yaptırmalıdırlar. Diyetlerini bol lifli - sebzeli, meyveli, az yağlı ve az kırmızı etli bir şekle dönüştürmelidirler. Alkol ve sigara alışkanlığı varsa iyice azaltmalı, hatta bırakmalıdırlar. Her gün 20 - 30 dakika hafif egzersiz yapmalıdırlar. Unutmayalım; Kanser mücadele gerektirir. Bilinçli olmak, erken tanı ve tedavi kanserin iyileşmesini hızlandırmaktadır.” Dedi.