Malatya’da iç sularda su ürünlerinde av yasağının 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle başlayacağı bildirildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, avlanma yasaklarının, su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, üretimi arttırmak, iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarını korumak ve ekonomik türleri geliştirmek için konulduğunu belirtti.
Balıkçılığın geleceğinin büyük ölçüde yasaklara uymaktan geçtiğini dile getiren Selvi, “Avlanma yasaklarına uyarak üzerimize düşen vazifeyi büyük ölçüde yapmış olacağız” dedi. Selvi açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Gıda üretimimizin arttırılması için büyük uğraşlar verildiği ve işsizliğin önlenmesi için nasıl çalışmalar yapıldığı herkesçe bilinmektedir. Değerli balıkçılarımızın da böylesine kazanç mücadelesi içinde olduğunu biliyoruz. Su ürünleri, hızla artan nüfus için hem büyük bir besin kaynağı potansiyeli, hem de insanların dengeli beslenmesinde eşsiz bir gıda olduğu için; balıkçılık dünyada ve ülkemizde gittikçe daha da önem kazanan bir iş sahası olmaktadır.”
18 Ağustos 2012’de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre Malatya’da iç sularda 1 Nisan-1 Temmuz 2015 tarihleri arasında sazangillerin avcılığının yasak olacağını ifade eden Selvi, Doğanşehir İlçesi Karanlık Dere ve Sürgü Çayında ise avlanmanın tamamen yasak olduğunu ifade etti.
Genel olarak avlanmanın yasak olduğu bu dönemde, avlanılması yasak olan su ürünlerinin satışı, nakli ve imalatta kullanılmasının da yasak olduğunu belirten Selvi, aksine hareket edenler hakkında ise Su Ürünleri Kanunu hükümlerine göre yasal işlem yapılacağını söyledi. Selvi, “Biz ve bizden sonraki neslin geleceği için, balıkçılığımızın geleceği için, balık neslini yok etmeyelim, avlanma yasağına uyalım, uymayanları ikaz edelim” dedi.