İZMİR'in Basmane semtindeki kırık dökük eski evler, kente akın eden ve kalacak yer bulamayan mülteciler için ucuz yatakhanelere dönüşmeye başladı.
Suriyeliler başta olmak üzere mülteci akınının sürdüğü İzmir'in Basmane semtindeki ucuz konaklama olanağı sunulan otellerin kişi başı gecelik fiyatları, 10-15 TL'den 40 TL'ye kadar çıktı. Bölgede birçok sokakta, pencereleri, kapıları kırık dökük olan eski İzmir evleri, mültecilerin konaklayacak yer talebi doğrultusunda ucuz yatakhanelere çevrilmeye başladı. Semt sakinleri ruhsat almadan, konaklama hizmeti için gerekli koşulları taşımayan bu eski İzmir evlerinin mülteci otellerine dönüştürülmesine tepki gösterip, önlem alınmasını istedi. Semtteki cami avluları, kalacak yer bulamayan mültecilerin meskeni olmaya devam ediyor. Semtte bir süre kalıp, ardından umut yolculuğuna çıkanların yerine ise hemen yenileri geliyor.
ÖLÜMLER DÜNYA BASININ İLGİSİNİ ÇEKTİ
Türkiye'nin sahillerinden kaçak yollarla Yunan adalarına geçişler sırasında Ege Denizi'nde görülen mülteci faciaları ve özellikle minik Aylan Kurdi'nin tüm dünyayı etkileyen sahile vurmuş cansız bedeninin görüntüsü, yabancı gazetecileri de harekete geçirdi. Mültecilerin konaklama yeri konumundaki İzmir'in Basmane semtine gelen yabancı televizyon kanallarının muhabir ve kameramanları, özellikle bebek ve çocukları olan ailelerle röportaj yapmaya başladı. Mülteciler kamera karşısısına geçip yaşadıkları zorlukları ve isteklerini dünyaya duyurmaya çalışıyor. Mülteciler Avrupa ülkelerinin kendilerine kapılarını kapatmamasını ve sınır geçişlerinde zorluk çıkartılmamasını istiyor.

FOTOĞRAF