Ümit TÜRK - Özden ATİK/İSTANBUL, () 2005 yılında Engelliler Kanunu kapsamında çıkarılan ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarda mimarinin erişilebilir olmasını öngören kanunun, belediyeler tarafından uygulanmadığını ve bugün verilen sürenin son günü olduğunu belirten Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, ilgili belediyeler hakkında "ayrımcılık ve "görev ihmal" suçlarından savcılığa şikayette bulundu.
Suç duyurusunda bulunmak için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın C kapsı önüne tekerlekli sandalyeleriyle gelen Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri burada bir de basın açıklaması yaptılar.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu yaptığı açıklamada, engellilerin hayata katılmasındaki önemli şartın mimari engellerin kaldırılması olduğunu belirtti.
Adem Kuyumcu, Anayasa'nın 10. maddesinin, herkesin hayata eşit şekilde katılmasını, çalışma hakkını ve eğitim almasını ön gördüğüne dikkat çekerek, 2005 yılında, AK Parti döneminde çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Kanunu'nun erişilebilirlik maddelerinde, TSE standartlarını uygulama zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.
Kanun yayınlandıktan sonra tüm mimari yapılar ve çevrelerin engelsiz erişilebilir evrensel tasarım ilkelerine göre yapılacağını söyleyen Kuyumcu, "Bu kanun çıkınca alkışladık. Arkasında durduk. Bugün de arkasındayız başka birşey istemiyoruz" dedi. Tüm kamu binalarının erişilebilir olması için 2012 Temmuz ayına kadar süre verildiğini ancak yetiştiremedikleri gerekçesiyle iki milletvekilinin önergesiyle sürenin 1 artı 2 yıl daha uzatıldığını belirten Kuyumcu, "İşte bugün 7 Temmuz 2015 uzatma süresinin de dolduğu gün. Maalesef hala bir arpa boyu yol almış değiliz" diye konuştu.

"5 MİLYON ENGELLİ İLE 4 MİLYON YAŞLININ ERİŞİLEBİLİR MİMARİYE İHTİYACI VAR"
5 milyona yakın görme, işitme ve ortopedik engelli ile 4 milyon civarında 75 yaş üstü yaşlının erişilebilir mimariye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Kuyumcu, "Milli Eğitim Bakanlığı okullarda mimari engelleri kaldırmadığı için çocuklar hala sırtlarda taşınıyorlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işyerlerinde ve kamu işyerlerinde erişilebilirliği sağlamadığı için istihdam sorunu devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm tesislerinde gerekli düzenlemeleri yapmadığı için engellier tatil yapamıyor. İçişleri Bakanlığı gerekli denetimleri yapmadı" diye konuştu. Kuyumcu son olarak "Bu gün 7 Temmuz sürenin dolduğu gün, görevi yapmayarak, ayrımcılık uygulayanlar için Anayasa'dan ve Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi'nden ve 5378 sayılı kanundan aldığımız hakla belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Belediye başkanları da ilgili birimler, ilgili müdürler için rücu yapmalıdır" dedi. Türkiye genelinde de belediyelerin şikayet edileceği ifade eden Kuyumcu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beylikdüzü Belediyesi'nin uygulamaları doğru yaptığı için şikayet edilmeyeceğini belirtti.

"AYRIMCILIĞIN POZİTİFİNE BİLE KARŞIYIM"
Beykoz'da oturduğunu söyleyen Atakan Tiryaki de, "Ayrımcılığın pozitifine bile karşıyım. Biz de normal insanlar gibi erişebilelim" diye konuştu.

"BELEDİYE BAŞKANLARI YASAYI UYGULAMIYOR"
Kadıköy'de oturan Akın Demir de, erişilebilirliğin özellikle engelliler ve yaşlılar için sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Yasa çıktı, Belediyeler Başkanları yasayı uygulamıyor. Fen işleri yasayı uygulamıyor. Zabıtalar yasayı uygulamıyor. Denetleyen memurlar denetleme yapıp cezalar kesmiyor" diye konuştu.

"KALDIRIMLAR BİZE GÖRE DİZAYN EDİLSE BİLE BAZI KİŞİLER..."
Özellikle belediyenin yaptığı yollardaki ızgaralar yüzünden akülü arabalarla geçerken sıkıntılar yaşadığını anlatan İhsan Erdoğan "Belediyeler yollarını, kaldırımlarını bize göre dizayn etse bile bazı kişiler otomobillerini getirip kaldırım başına çekip bırakıyorlar. Dönüp asfalttan geçmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

DİLEKÇE...
Açıklamanın ardından adliyeye gelen tekerlekli sandalyeli engelliler adliye binasına girerek savcılığa şikayet dilekçelerini verdi.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği'nin şikayetçi olduğu dilekçede Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın yetki alanındaki Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediye başkanlıkları şüpheli olarak gösterildi. Belediyelere, "görevi ihmal" ve "ayrımcılık" suçlamasının yapıldığı dilekçede, şikayet edilen beledilerde bilirkişi incelemesi yapılarak kanunun emrettiği standartları uygulamayan belediye başkanları hakkında soruşturma yapılması ve dava açılması talep edildi.

(FOTOĞRAF)