Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da iştirakiyle Ankara TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Şura’da Bursa iş dünyasının sözcülüğünü yapan Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek ve ihracatı artırmak maksadıyla Bursa’da Yüksek Teknoloji OSB’yi hayata geçirmeliyiz” dedi.
Bu yıl 8’inci kez düzenlenen Ticaret ve Sanayi Şurası’na Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra bürokratlar, Türkiye genelindeki 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları, meclis başkanları ile çok sayıda işadamı katıldı. Şura’ya 81 ilden katılan oda ve borsa başkanları en önemli sorunlarını hükümet temsilcilerine doğrudan aktarma fırsatı buldu. Bursa iş dünyasının 5 başlıkta topladığı sorunları ve çözüm önerilerini ise BTB Başkanı Matlı açıkladı.
Özer Matlı, Bursa’da Bursa Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde yaklaşık 2 yıldan bu yana sürdürdükleri ‘Ortak Akıl Toplantıları’ doğrultusunda şehrin ortak meselelerini rapor haline getirdiklerini ifade etti. Bursa’da 21 Organize Sanayi Bölgesi bulunduğunu hatırlatan Matlı, “Ancak mevcut sanayi bölgelerinde büyük yatırımlar için arazi yok. Ayrıca bu OSB’lerin liman ve demiryolu bağlantısının olmaması da firmalarımızın rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Bursa’da sanayideki dönüşümü gerçekleştirmek ve nitelikli ihracatın payını artırmak maksadıyla valiliğimizin ve büyükşehirin öncülüğünde Yüksek Teknoloji OSB kurmayı planlıyoruz” dedi.
“TEŞVİKLER REVİZE EDİLSİN”
Türkiye’de yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 60’ının Bursa’nın da içerisinde bulunduğu 1.Bölge şehirleri tarafından yapıldığını vurgulayan Özer Matlı, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere 5 ve 6. Bölge teşviklerinin uygulanacak olmasının sektörlerin önünü açacak önemli bir hamle olduğunu anlattı. Matlı, teşvik politikalarının potansiyel alanları güçlendirecek şekilde revize edilmesi gerektiğini söyledi. Mesleki eğitim sisteminin sanayicinin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu belirten Matlı, “Eğitim müfredatının iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek düzeyde olması adına mesleki eğitim kurumlarının yürütmesinin oda ve borsalarımızın bünyesinde gerçekleştirilmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.
“TARIMA DAYALI OSB VERİMLİLİĞİ ARTTIRIR”
Bursa’da tarıma dayalı sanayinin potansiyelini yeterince değerlendiremediklerini ifade eden Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı, şunları kaydetti:
“Bu yüzden üretimde verimliliği artıracak, ihracat potansiyelimizi güçlendirecek ve üreticimizin satın alma gücünü yükseltecek nitelikte tarıma dayalı bir ihtisas OSB kurulması gerektiğine inanıyoruz.” Uludağ’da yaşanan yetki kargaşası sebebiyle bölgenin sahip olduğu potansiyeli gün yüzüne çıkaramadıklarını anlatan Matlı, “Uludağ’da yönetimin Büyükşehir Belediyemiz tarafından tek elden gerçekleştirilmesi gerekiyor. Gerekli altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla Uludağ, 12 ay boyunca yaşayan bir turizm merkezi olacak şekilde planlanmalıdır” diye konuştu.
“BURSA İŞ DÜNYASI ÖRNEK BİRLİKTELİK SERGİLİYOR”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, örnek birliktelik sergileyen Bursa iş dünyasının ortak meselelerini 5 ana başlıkta topladıklarını ifade etti. Hükümet yetkililerine aktardıkları sorunların ve çözüm önerilerinin kitap haline getirilerek ilgili bakanlıklara sunulacağını belirten Burkay, “Bursa’nın ortak aklıyla oluşturulan ortak sıkıntılarımızı ve çözüm önerilerimizi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bakanlıklarımız nezdinde yakından takip edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Şurası’nın ülkemiz ve Bursa iş dünyası adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.