Ahmet AKKUŞ / NUSAYBİN (Mardin), () - MARDİN'in Nusaybin İlçesi yakınlarında bulunan ve yıllarca terör olaylarıyla anılan Bagok Dağı'ndaki Sümer Köylüleri, güvenlik gerekçesiyle terk ettikleri köylerinde 35 yıl sonra piknik yaparak hasret giderdi.
Yıllarca terör olaylarının yaşandığı Bagok Dağı'ndaki Sümer Köyü'nden 35 yıl önce güvenlik gerekçesiyle ayrılmak zorunda kaldıkları köylerine dün giden vatandaşlar, burada piknik yaparak hasret giderdi. Kadın, çocuk, erkek, yaşlı ve gençlerden oluşan Sümer köylüleri, yıkılan köy evleri arasında, yer sofrasında mangal yaptı. Çocuklar ve gençler burada çeşitli oyunlar oynarken, yaşlılar ise yerde oturup, çay içerek geçmişi andı.
Köyde piknik yapanlardan Latif Özel, köylerinin 150 yıldan fazla bir tarihe sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"150 yıldan beri dedelerimiz, atalarımızın bu hakim tepeye inşa etiği Dera Çömer (Sümer) köyümüzdeyiz. Çözüm süreci nedeniyle 35 yıl sonra köyümüze, bir bahar şenliği havasında gelmek istedik. Ancak yolun bozuk olması nedeniyle birkaç aile olarak pikniğe gelebildik. 35 yılın özlemini ancak bugün bir sevinçle köyümüze gelerek piknik yaparak çocuklarımıza aşılamak istedik. Devlet yetkililerimizden isteğimiz, bir an önce bu köyümüzün yolunun yapılmasıdır. Çünkü köy turistlik bir bölge olarak da kullanılabilir. Burası hakim bir bölge, buradan kuş bakışı, Nusaybin, Suriye'nin Kamışlı kenti, Duruca Mahallesi ve bir çok köyü aynı anda görebilme imkanı var. Hata buradan Mardin kaleleri bile görülüyor. Köyümüzde 3 bin 500 üzüm asması bulunmakta, 3 bine yakın badem ağaçlarımız var." 
Köylülerden Hadi Özel 7 kilometrelik yolu 30 dakikada alabildiklerini belirtirken, Azam Çelik ise, "Köyümüze gelip yeniden evlerimizi inşa etmek istiyoruz. Ancak yol bozuk, elektrik yok. Yetkililerden ricamız; bir an önce köyümüzün yolunun yapılmasının istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI