Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ömer Çaha, sivil toplum örgütlerinin bir toplumun bel kemiği olduğunu ifade ederek, “Biz sadece devlet ile bir yere gelemeyiz. Devlet üzerinde medeniyet kuran bir toplum örneği yoktur. Medeniyetlerin omurgasını oluşturanlar tüccarlardır, zanaatkarlardır, sanayicidir ve işadamıdır” dedi.
Seçim çalışmaları kapsamında beraberinde AK Parti Erciş İlçe Başkanı Adnan Aydın ve bazı partili üyelerle birlikte esnaf ziyaretine çıkan Prof. Dr. Ömer Çaha, esnaflara hayırlı işler temennisinde bulunarak, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle karanfil dağıttı. Her iş yerinde büyük bir teveccühle karşılanan Prof. Dr. Çaha, daha sonra bir grup kanaat önderi ile bir araya geldi. Burada kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları dinleyen Prof. Dr. Çaha, ardından Eral Bims Yapı Ekipmanları Fabrikası’nda Erciş Birlik Platformu üyesi iş adamı ve yatırımcılarla bir araya geldi. Erciş’te böylesi bir platformun kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Çaha, ekonomide yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Sivil toplum örgütlerinin ekonomideki önemine değinen Prof. Dr. Çaha, ahilik geleneğinin buna en iyi örnek olduğunu, standartlara uyan bir sistem olduğuna vurgu yaptı. Denetim mekanizması kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da bu ahilik kapsamında geliştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Çaha, “Sivil toplum örgütleri ile ilgili 25 kitabım bulunmaktadır. Bu kitapların hemen hepsi de sivil toplum örgütleri üzerine. Bu bağlamda Türkiye’nin birçok ilinde seminer ve konferanslar verdim. Şimdi de siyasetteyiz. Allah nasip ederse bu yolda devam edeceğiz. Ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde siyasetçi olmak çok zor. Çünkü bölgenin çok sorunları var. Tüm bu zorluklara rağmen görev yapmakta ayrı bir değer kazanıyor. Tabi o ilde hizmet üretebiliyorsanız o kadar da değer kazanıyor yaptığınız iş. Tabi zorluklarının yanında bölgemizin kendisine has değerleri de vardır. Bizim bölge insanımız vefalıdır, merttir, misafirperverdir, cengaverdir. Bu değerler bizim vazgeçilmezimizdir. Onun için esnaf bir toplumun bel kemiğidir. Bizim esnaf geleneğimiz ahilikten geliyor. Esnaf adam hile yapmaz, yalan konuşmaz” dedi.
“BÖLGEMİZE BİR ÇİVİ ÇAKANIN 40 YIL KÖLESİ OLURUM”
Toplantının ikinci bölümünde ise iş adamı ve yatırımcıların kentsel dönüşüm, sağlık sektörü, tarım, hayvancılık, Erciş Şeker Fabrikası’nın korunması ve sosyolojik alanlarla ilgili sorulara da açıklık getiren Prof. Dr. Ömer Çaha, tüm bu sorunların birebir takipçisi olacağını belirtti. Kentsel dönüşüm ile ilgili TOKİ yönetimi ile görüştüklerini anlatan Prof. Dr. Çaha, “Konuyu TOKİ ile çözemezsek, bunu Başbakanımıza götüreceğiz. Bu silsileyi takip edeceğiz. Ama sadece devlet ile bir yere gelemeyiz. Devlet üzerinde bir medeniyet kuran bir toplum örneği yoktur. Medeniyetlerin omurgası tüccardır, zanaatkardır, sanayicidir, iş adamıdır. Devletin görevi onu kanalize etmektir. Bir orkestra şefi gibi farklılıkları bir araya getirip yönlendirir. Onun için iş adamlarına çok ihtiyacımız var, hele bu bölgede. Hani Hz. Ali’nin bir sözü vardır, ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’, ben de bir siyasetçi olarak söylüyorum bölgemize bir çivi çakanın 40 yıl kölesi olurum. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Onun için sermayeye ihtiyacımız var, teşebbüse ihtiyacımız var, birlikteliğe ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Bunu sadece devletle yapamayız. Yerel sermayeye ihtiyacımız var, iş gücüne ihtiyacımız var. Keşke bu fabrikamız gibi onlarca fabrikamız olsaydı. Bu da binlerce kişinin istihdam edilmesi demektir” ifadelerini kullandı.
“KOALİSYON HÜKÜMETLERİ TÜRKİYE’YE ZARAR VERİYOR”
Gelişmiş ülkelerde hiçbir hizmetin devlet eliyle yapılmadığını tüm bunların sivil toplum örgütlerince gerçekleştirildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ömer Çaha, “Siyasetten hiçbir beklentim yok. Huzurlu bir hayatım vardır. Benim adaylık gibi bir isteğim yoktu. Başbakanımızın ısrarı üzerine böylesi bir görevi kabul ettim. Farklı illerde aday gösterilmem istense de ben kendi insanıma bu hizmeti sunmamın daha doğru olacağını düşündüm ve burayı istedim. Arkadaşlar önemli olan kimin ne olduğu değil. Türkiye’nin geleceğidir. Her seçim olduğu gibi bu seçimde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü 10’ar yıllık iki koalisyon dönemi yaşadık. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Birincisinde Türkiye kan gölüne döndü. İkincisin de ise 17 bin faili meçhul cinayetler. Bu kadar basite alınacak bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla koalisyonlar Türkiye’ye zarar veriyor ve koalisyon hükümetleri hiçbir ülkede başarılı olmamıştır. Bu yüzden tek partili güçlü hükümetlere ihtiyacımız var. Tek parti olmak önemli. Tüm bunları siyasetçi ağzıyla söylemiyorum, akademik ağızla konuşuyorum bu çok önemli. Kardeşlik, hakkaniyet, adalet için barışı tesis etmemiz gerek, farklı kulvarlarda olabiliriz, farklı görüşlerde olabiliriz, ama bölgemiz bizim ana kimliğimiz onun için uğraşmalıyız” diye konuştu.
Toplantı ikramların sunulması ile sona ererken, Prof. Dr. Ömer Çaha, ilçenin bazı kanaat önderleri ile buluşmak üzere bulunduğu yerden ayrıldı.