Bitlis’in Ahlat İlçe Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle konferans düzenledi.
Ahlat Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, Ahlat Belediye Başkan Vekili Güven Gültay, Ahlat Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, Ahlat İlçe Emniyet Müdür Vekili Erdem Yaban, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Ahlat Müftüsü Orhan İmamoğlu, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 2013 Dünya Kur’an Okuma Birincisi ve Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Yaşar Çuhadar Kur’an ziyafeti sundu. Ardından programın açılış konuşmasını yapan Ahlat İlçe Müftüsü Orhan İmamoğlu, “1989 yılından bugüne Peygamber sevgisi etrafında toplumumuzu bütünleştirmek amacıyla kutlamış olduğumuz Kutlu Doğum Haftası’nın bu yıl ki teması ‘Hz. Peygamber (s.a.s) ve Birlikte Yaşama Ahlakı’ olarak belirlenmiştir. İnsanlığın ortak yurdu ve evi olan dünyamız ne yazık ki uzun zamandır büyük bir dar boğazdan ve ahlaki bir kriz döneminden geçmektedir. Öyle ki yaşlı gezegenimiz artık kötülükleri, yanlışlıkları ve hataları taşıyamaz hale gelmiştir. Bölgemizdeki, gönül coğrafyamızdaki ve dünya genelindeki büyük sıkıntılar, derin acılar ve yürek yakan hadiseler insanlığımızı ve Müslümanlığımızı yeniden sorgulamamızı gerekli kılacak boyutlara ulaştırmıştır. Tarihte selam ve eman yurdu olarak bilinen İslam coğrafyası, bugün artık savaş, şiddet ve vahşetle anılmaktadır. Bağdat’tan Şam’a, Kahire’den Yemen’e nice İslam diyarı kan ve gözyaşına bulanmıştır. Mezhepçilik, meşrepçilik, hizipçilik, ırkçılık, ideolojik ve ayrımcılık yüzünden iç çatışmalar yaşanmakta, masum canlar katledilmekte, şehirlerin tarihi ve kültürel dokusu yok edilmektedir. Bu zalimane tavırların ve cahilane tepkilerin faturası ise maalesef dini mubin-i İslam’a kesilmektedir. İnsanlığı topyekûn barışa davet eden bir dinin mensupları ve cihanşümul bir rahmetim temsilcisi olan Hz. Peygamberin (sas) müntesiplerinin bugün ortaya koyduğu davranışlar ve sergilediği tavırlar çoğu zaman Kur’an ve sünnetin rahmet yüklü mesajlarının çok uzağına düşmektedir. İşte Kutlu Doğum Haftası vesilesi kılınarak, tarihte yaşanmış bu acılar, kin, nefret ve intikam duygusuna dönüştürülmemelidir. Aile ve akraba münasebetlerinde, komşuluk ilişkilerinde, arkadaşlıklarda, iş yerlerinde, trafikte, ortak yaşam ve kullanım alanlarında, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü içinde kul hakkı bilinciyle hareket edilmelidir. Sükunet, itidal ve sabır ilişkileri hakim kılınmalıdır” dedi.
Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba ise; “Bizleri Efendimizi (s.a.s.) anmak için bu mekanda buluşturan Cenab-ı Allah’a hamd, Efendimize (s.a.s.) sonsuz selamlar olsun. Ahlat, Kubbet’ül İslam olan bir beldemiz. Buradan Osmanlı gelişti. Buradan cihana yön verildi. Böyle bir ortamda Ahlatlıları Allah sevgisiyle, Resulünün sevgisiyle görmek bizleri memnun etti. Bu program için salonlar dolup taşıyor. Her ne kadar bazıları anlamasa da Allah bu Kutlu Doğum Haftası’nı ortaya koyanlardan razı olsun. Çünkü bu çerçevede birçok sempozyumlar, paneller düzenlendi. Kitaplar, şiirler yazıldı. Başkanlığımız bunları kitaplaştırdı ve insanımızın Efendimizi (s.a.s.) anması anlamaya dönüştü. İnşallah birde O’nu yaşantımıza yansıtırsak her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından davetlilere Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Kutlu Doğum temasını anlatan video sunumu izletildi.
Daha sonra konferans programına konuşmacı olarak katılan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama” konulu bir konferans verdi.
Programın sonunda Ahlat İlçe Müftüsü Orhan İmamoğlu tarafından Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a, İl Müftüsü Abdülkerim Akbabaya ve 2013 Dünya Kur’an Okuma Birincisi ve Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Yaşar Çuhadar’a Ahlat bastonu hediye edildi. Programda ayrıca il dışında bulunan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu’nun kutlama mesajı da okunurken, hafta münasebetiyle düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.