TRABZON (AA) - TUNCAY BEKAR - Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı Yakup Arslan, yeni futbol sezonunda futbolda şiddetin önlenmesi için ortak tavır alınması gerektiğini söyledi.

Bordo-mavili kulübün basın sözcüsü de olan Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonda sahalarda rakip taraftarlarla kavga etme, sahaya yabancı madde atma, küfür etme gibi şiddet olaylarının yaşanmamasını diledi.

Gerçek Trabzonspor taraftarının futbol tutkunu ve şiddete karşı olduğunu vurgulayan Arslan, Trabzon'da zaman zaman azınlık grupların provokasyonlarının olabildiğini ancak bunun gerçek Trabzonspor taraftarını yansıtmadığını belirterek, şöyle konuştu.

"Trabzon halkı gerçekte misafirperverdir ancak bizim insanımızın bir özelliği var, çok tez canlıyız. Kolay parlarız ama aslında çok merhametli insanlarız. Dolayısıyla insanların kalbini kırmak, onlara zarar vermek istemeyiz. Bazen birisi insanımızın damarına bastığı zaman tepkimiz farklı olabilir ama ardından hemen yumuşarız. Taraftarlarımızın yüzde 93-94'ü sahalarda şiddet olaylarına karşı." 

Yeni sezonda futbolda şiddet olaylarının olmasını istemediklerini, bu tür olayların futbola yakışmadığını belirten Yakup Arslan,  "Biz sahamızda diğer kulüp taraftarlarını da görmek isteriz. Emin olsunlar ki provokasyon, ufak tefek ayak oyunları ile birtakım numaralar yapmazlarsa başımızın üzerinde yerleri vardır. Misafirperver insanlarız, sahamıza gelsinler maç izlesinler, biz de onların sahasına gitmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Arslan, insanların sokakta kavga etmezken, futbol oyunu esnasında değişik faktörlerin ortaya çıkabildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Maçlar oynanırken hakemlerin kararlarından bazı yöneticilerin, futbolcuların provokasyonları olabiliyor, her sahada olabiliyor bunlar. Bunları azaltmamız lazım. Futbolda şiddeti önlemek için yöneticiler olarak üzerimize düşen görevi yapmamız, yapıcı olmamız, diğer kulüp taraftarları ve camialarını tahrik etmemek lazım. Yönetim olarak elimizden geldiğince buna özen gösteriyoruz. Futbolcularımıza da hocalarımıza da bunu telkin ediyoruz, 'işinize bakın, rakiplerle uğraşmayın' diyoruz. Bütün taraftarlar ve camialar bunu yaparlarsa ülke futboluna katkı sağlamış oluruz. Öncelikle yöneticiler, futbolu idare edenler ve futbol oynayanlar çok dikkatli olmamız lazım."

 

- "Trabzon, Türkiye'de yıkılamayan kaleleri, tapuları yıktı"

 

Trabzon'da bordo-mavi aşkının babadan oğula geçtiğini, kendisinin dahi evde çocuklarından Trabzonspor'u desteklemelerini istediğini ve bu konuda evinde özerklik değil, yarı özerklik olduğunu söyleyen Yakup Arslan, şunları kaydetti:

"Trabzon küçük şehir olmasına rağmen Türkiye'de daha önce futbolda yıllarca yıkılamayan kaleleri, tapuları yıkmış, İstanbul'dan şampiyonlukları bu kente taşımıştır. Dolayısıyla kentin insanları Trabzonspor'dan başka takımı tutma ihtiyacı hissetmiyor. Futbolla ilgilenmiyor olabilirsiniz ama bizim evimizde Trabzonspor ve milli takımdan başka takım tutmak ayıp kabul edilir. Trabzon bu şehre sadece ekonomik anlamda değil kimlik anlamında da çok önemli şeyler katıyor. Trabzonsporumuz dünyada tanınan kulüp, göğsümüzü gere gere dünyanın her yerinde 'Trabzonsporluyuz' diyebiliyoruz. O nedenle Trabzonlu başka takımı destekleme ihtiyacı duymuyor."

Arslan,  Anadolu'nun diğer şehirlerindeki taraftarların da öncelikle kendi illerinin futbol takımını desteklemesini isteyerek, "Bence 1. Lig'de, Süper Lig'de kulübü olan diğer illerin taraftarları önce kendi il takımını desteklemeli. Bu konuda biraz milliyetçilik yapmak lazım, çünkü o kulüpler zor şartlarda ayakta durmaya çalışıp, şehrini temsil ediyor. Anadolu kulüplerinin taraftarlarının ilk takımları kendi şehir takımları olmalı, ikinci takımları biz veya diğer takımlar olabilir" diye görüşlerini aktardı.