Çevre Derneği Başkanı Doç.Dr. Güner Sümer, Eskişehir’de kişi başına 1 kilogram çöp atıldığını belirterek bundandan yararlanılması gerektiğini belirtti.
Sümer, yaptığı açıklamada, şehir nüfusun yaklaşık 1 milyon olarak düşünüldüğünü, çöp miktarının günde bin ton olduğunu söyledi. Atılan çöpler arasında kağıtlar, poşet, plastik pet şişeler, cam, metal, inşaat malzemeleri, gıda malzemeleri, gıda maddeleri ve tetrapak aluminyum kutuları bulunduğunu vurgulayan Çevre Derneği Başkanı Sümer, “Eskişehir’de toplanan çöpler Seyitgazi yolu üzerinde bulunan vahşi çöp alanına dökülmektedir. Burada bulunan eski çöp alanı yetersiz kaldığı için yanına sonradan bir çöp sahası da yapıldı. Ancak yeni yapıla çöp sahası da yetersiz kalmaktadır” dedi.
Toplanan çöplerin tasnifi yapılmadığını belirten Sümer, geri dönüşüm tesisinin ivedilikle kurulmasını istedi. Eskişehir’de modern bir entegre katı atık yönetim projelisinin hazırlanarak uygulanmaya konulmasını isteyen Sümer şunları söyledi:
“Hazırlanacak projede; depolama alanları, deponi sahaları, sızıntı sularının yönetimi, çevre izlemle, atık örtme ve depolama alanları ve geri dönüşüm tesisi kurulmalıdır. Bugün Türkiye’de modern bir çöp toplama sisteminin olduğunu görmüyoruz. Uçuşan plastik ve poşetler çevreyi kirlettiği gibi insan sağlığını etkilemektedir. Yaz döneminde çöp atık sahaları kokmakta ve duman tütmektedir.”