GİRESUN (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Fındık Tanıtım Grubu tarafından yürütülen ''Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi '' kapsamında Yağlıdere Ziraat Odası işbirliğiyle üreticilere budama eğitimi verildi.

Ahallı Mahallesi'ndeki fındık bahçesinde gerçekleştirilen eğitimde konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, fındıkta en büyük sorunun bahçelerin yaşlı ve veriminin düşük olması olduğunu belirtti.

Bu yıl budama elamanı yetiştirmek için bir proje yapıldığını ifade eden Kahya, "Bu amaçla çiftçilerimize yönelik fındık bahçesinde uygulama gerçekleştirdik. İnşallah burada yapılan eğitimin faydalı olacağını düşünüyorum. Fındık üreticilerimizin bu uygulamaları bundan sonra kendi bahçelerinde gerçekleştireceklerini umut ediyoruz. Verimin en önemli unsurlarından biri de budamaktır. Uygun budama yapıldığında verim de o kadar kendini belli edecektir" dedi.

Proje koordinatörü yüksek ziraat mühendisi Şenel Öztürk, projedeki hedefin birim alandan daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün almayı kısıtlayan budama hataları ile fındık gübreleme konularında yaşanan problemlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından uygulama bahçesinde önce fındıkta gübreleme ve fındıkta budama konularında çiftçilere teorik bilgiler verildi. Ardından birkaç ocakta uzman ekip tarafından örnek budama çalışması yapıldı.

Eğitim sonunda katılımcılara budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği kitabı dağıtıldı.