Kalkınma Bakanlığı’nın finansmanıyla Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde 16 milyon TL’lik yatırımla GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAP-YENEV) inşa ediliyor.
Kalkınma Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 16 milyon TL’ye GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi’nde düzenlenen temel atma törene GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Yeni, dekanlar ve öğretim üyeleri ile görevlileri katıldı.
Temel atma töreninde konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, temeli atılan proje ile kentin güneş enerjisi dışında yenilebilir enerjide de söz sahibi olacağını belirtti. Karahocagil, “Şanlıurfa enerji potansiyeli bakımında yüksek bir ilimiz. Bu sadece güneş değildir. Rüzgar, biyogaz, termal gibi her alanda yenilenebilir enerjide dünya ile yarışacak bir düzeydeyiz. Bunu değerlendirmek istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından ise 1 yılda tamamlanması planlanan merkezin temeli atıldı. Sürdürülebilir, düşük enerji tüketimli bir komplike tesis halinde tasarlanan merkezde, güneş, rüzgar, biyogaz ve diğer yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularının çalışılacağı kapsamlı laboratuarların da yer alacağı öğrenildi.