ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, modernizasyon çalışmaları devam eden Sarp Sınır Kapısı'nın ilk etabının 2017'nin sonunda, tamamının ise 2018'nin Şubat ayında hazır hale getirileceğini bildirdi.

Bakan Tüfekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda günlük giriş çıkış sayısının yolcularda 32 bine, tır ve diğer araçlarda ise 2 bin 600'e yakın olduğunu söyledi.

Sarp'ın çok aktif bir sınır kapısı olduğunu vurgulayan Tüfenkci, buradaki tüm personelin özverili şekilde çalıştığını dile getirdi.

Kapıda yürütülen modernizasyon çalışmalarına değinen Tüfenkci, "Bu kapının kullanım kapasitesini 2 katına çıkartıyoruz. Sahayı büyüttük, 46 bin metrekareye çıkarttık ve bunun 2 katını kullanıma soktuk, yani 92 bin metrekarelik bir inşaat ve kullanım alanına sahip olduk. Bir yandan kapımızın faal işler durumunu devam ettiriyoruz, bir yandan da inşaatları devam ettiriyoruz. Yani bu evinizde otururken tamirat yapmaya benziyor. Dolayısıyla kapının böyle bir sıkıntısı var." dedi.

Tüfenkci, modernizasyonu devam eden sınır kapısında ilk etabın 2017'nin sonunda, tamamının ise 2018'nin Şubat ayında hazır hale getirileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle Hopa, Artvin, Kemalpaşa, Of, Rize, Trabzon'a kadar olan bölgeyi çok yakından ilgilendiren, giriş çıkışlarıyla ticaret hacmiyle önemli bir yatırım. 120 milyon liraya mal olacak bir yatırım ve bunun katma değerini de düşündüğünüz zaman gerçekten hem Türkiye'nin imajı bakımından hem Türkiye'ye yakışan bir kapı olması hasebiyle hem de bölgenin ticari kalkınmasına katkı sunması bakımından önemli bir yatırım."

Çalışmaları yakından takip eden Artvin ve Rize valileri ile milletvekillerine teşekkür eden Tüfenkci, kısa zamanda inşaatı bitirip Sarp Sınır Kapısı'nı planlanan tarihte hizmete açmaya çalışacaklarını kaydetti.

- Muratlı Sınır Kapısı

Bakan Tüfenkci, Başbakanlık düzeyinde gerçekleştirdikleri Gürcistan ziyaretlerinde, Muratlı Sınır Kapısı'nın açılmasını gündeme getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Gürcistan Başbakanı da kendi tarafında çalışma talimatını verdi. Biz de zaten bu konuda çalışmalarımıza başlamıştık. İlk teknik heyet düzeyinde toplantılar yapıldı. Şimdi biraz daha üst düzeyde toplantılar yapacağız. Bildiğiniz gibi Gürcistan tarafında 11 kilometrelik bozuk bir yol var. O yolun yeniden inşası gerekiyor. Bu inşaatla ilgili en son Azerbaycan'da yapılan üçlü bakanlar zirvesinde bu konuyu gündeme almıştık ve burada Bakan bey ihale sürecinin çok kısa zamanda biteceğini ifade etmişti. Dolayısıyla oradaki yol süreci bittiğinde biz de kapıyı açar hale getireceğiz. Otobüs ve tırlar, Muratlı Sınır Kapısı'nı kullandığında Sarp Sınır Kapısı'nın kapasitesi biraz daha hafiflemiş olacak."