Nitelikli eğitimi, katma değer oluşturan bilimsel araştırmaları ve bölgesel kalkınmaya olan katkıları ile başarı çıtasını her geçen gün yükselten Düzce Üniversitesi, 2017-2018 Akademik Yılı açılışını görkemli bir törenle gerçekleştirdi.

Açılışta, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda birincilikle Düzce Üniversitesi’ne yerleşen Tıp Fakültesi öğrencisi Abdullah Enes Bayrak, öğrencileri temsilen bir konuşma gerçekleştirdi. Uzun ve yorucu bir çalışmanın ardından üniversite hayatına adım attıklarını belirten Abdullah Enes Bayrak, tercihini üniversite olmayı başarabilmiş Düzce Üniversitesi’nden yana kullandığını ifade etti. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni seçmesinde öğretim üyesi kadrosu ve tıpta uzmanlık sınavındaki başarıların etkili olduğunu söyleyen Bayrak, kendilerine destek olan başta Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Safinaz Ataoğlu olmak üzere tüm öğretim elamanlarına teşekkür etti.

“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Törenini gerçekleştirmenin gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirterek “Açılış dersi için kıymetli bir bilim adamı kimliği taşıyan, aynı zamanda Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı olarak da belirlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında çalışmaları bulunan değerli akademisyen, Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’nu Düzce Üniversitesi’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

32 bin öğrenci 2 bin 500 akademik ve idari personel

Rektör Nigar Demircan Çakar, 14 Fakültesi, 2 yüksekokulu, 4 enstitüsü, 10 meslek yüksekokulu, 32 bin öğrencisi ve 2 bin 500 akademik ve idari personeli ile Düzce Üniversitesi’nin, “bilim için bilim değil, toplum için bilim” anlayışıyla hareket ettiğini dile getirdi. Kuruluşundan bugüne kadar birçok başarıya imza atan Düzce Üniversitesi’nin, başarılarına ek olarak URAP üniversiteler sıralamasında beş sıra birden yükselerek ilk 50 üniversite arasında yer aldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çakar; akademisyenlerin 2016 yılı performanslarına göre hazırlanan akademik teşvik bazlı sıralamada ise devlet üniversiteleri arasında Düzce Üniversitesi’nin 10 sıra birden yükselerek 15. sıraya yerleştiğine dikkat çekti.

“Düzce Üniversitesi için tarihi bir fırsat”

Yükseköğretim Kurulu tarafından 2015 yılı Haziran ayında başlatılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesinde, Ülkemizdeki tüm üniversiteler arasından 5 pilot üniversite arasında yer alma başarısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrenmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Çakar; bölge, şehir ve Düzce Üniversitesi için tarihi bir fırsat olarak görülen bu gelişmenin ardından hızla çalışmaya başladıklarının altını çizdi. Proje kapsamında çevre ve sağlık alanında desteklenen Düzce Üniversitesi’nin, sağlık alanında “Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp”, çevre alanında ise “Tarımsal Atıkların Geri Kazanımı” konularında ihtisaslaşmayı belirlediğini söyledi.

İhtisaslaşma kapsamında, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusunda bölgede tıbbi bitki yetiştiriciliğinin gerçekleştirilmesi, geleneksel tıp uygulamaları ile sağlık turizminin geliştirilmesi, bölgede üretilen arı ürünlerinin miktarının ve çeşitliliğinin artırılması ve apiterapi uygulamalarının hayata geçirilmesi konularında önemli çalışmalar gerçekleştireceklerine işaret eden Rektör Çakar, Düzce’nin tüm ilçelerini ziyaret ederek köy muhtarları ile buluştuklarını ve bu çalışmaları dalga dalga diğer köylere de yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı.

İhtisaslaşma programı çerçevesinde Tarımsal Atıkların Geri Kazanımı konusunda ise başta bölgenin önemli gelir kaynağı olan fındığın, ekonomik değerini artıracak çalışmalara ağırlık vereceklerini dillendiren Çakar, ”Fındık başta olmak üzere, bölgemizde ortaya çıkan tarımsal atıklardan kimyasal ve kompozit malzeme üretimi konusunda bölgemizde yer alan öncü sanayi kuruluşları ile yaptığımız görüşmeler, ortak Ar-Ge çalışmaları ile sonuç vermeye başladı. Önümüzdeki günlerden itibaren Kalkınma Bakanlığı tarafından tahsis edilecek bütçeyi de etkin ve verimli biçimde kullanarak, umuyorum ki bölgemizin önde gelen aktörleri ile birlikte ihtisaslaşma süreçlerinde Düzce’nin ve bölgemizin adını gururla duyuracağız.” ifadelerini kullandı.

Düzce Üniversitesi’nde kurulan yeni birimler ve gerçekleştirilen yatırımlar hakkında da bilgiler paylaşan Rektör Çakar, hızla yapımı devam eden Teknopark binasının yapımdaki destek ve katkıları için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye şükranlarını sundu. Yeni akademik dönemde öğrencilere de önemli mesajlar veren Çakar, “Öğrencilerimizin, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri iyi analiz edebilmeleri, olayların arkasındaki asıl sahipleri görebilmeleri, provokasyonlar karşısında uyanık olabilmeleri, evrensel değerleri özümsemelerini istiyoruz” dedi.

Başkan Ay “Kapım herkese açık”

Programda konuşan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, öğrencilere Düzce Üniversitesi’ni tercih ettikleri için teşekkür ederek sözlerine başladı. Düzce Üniversitesi’nin ve öğrencilerinin sorunlarını çözmek istediklerini dile getiren Dursun Ay, daha yaşanılabilir bir kent için kapılarının herkese açık olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Vali Dağlı “Akademik bakış önemli”

Vali Zülkif Dağlı, akademik açılışın Düzce Üniversitesi, şehir ve öğrenciler için hayırlı olmasını temenni etti. Değer Üreten Düzce Üniversitesi’nin; kentin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına akademik bakış açısıyla dokunduğuna işaret eden Zülkif Dağlı, bu bakış açısıyla şehir-üniversite kaynaşmasının sağlandığını ifade etti. Kamu-üniversite işbirliği konusunda büyük ilerlemeler kaydettiklerini dile getiren Dağlı, bağımlılıkla mücadele başta olmak üzere Düzce Üniversitesi ile birçok konuda çalışma yürüttüklerini söyledi. Düzce’de sanayi kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yapacakları bilgisini paylaşan Zülkif Dağlı, Sanayi Kurultayı planladıklarını da belirterek konuşmasına son verdi.

İnsan ve denge kurallar

Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, “İnsan ve Denge Kuralları” konulu 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Dersini vermek üzere kürsüye davet edildi. Tüm bilim dallarının temelinde eşitlik, denklem, mizan, ölçü, terazi yani dengenin konumunun yer aldığını ifade eden Saraçoğlu, ekonomik, biyolojik, siyasi, fiziksel ve beslenme gibi birçok konuda dengenin varlığından söz etti.

“Hibrit tohum yerine yerli tohum”

Her şeyde bir dengenin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bu dengenin bozulması durumunda büyük bedellerin ödenebileceği uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yerli tohum projesinin başladığına dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, tarımda hibrit tohum yerine yerli tohum kullanımını artırmak istediklerinin altını çizdi. Geçmişten günümüze kadar yapılan bilimsel çalışmalardan bahseden Saraçoğlu, gıdadan tohuma, ilaç sektöründen tıbbi bitkilere kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını noktaladı.

Düzce Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı Töreni, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’na plaket ve hediye takdiminin ardından sona erdi.