Aşırı sağcı lider Marine Le Pen karşıtı kadın aktivistlerden oluşan FEMEN grubu yeni bir protesto ile seçimlerdeki yerini aldı. Kadınları durdurmak bu kez gerçekten oldukça zordu.

Fransa yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandığa gidiyor.

İkinci turda Sosyalist Partinin eski Ekonomi Bakanı ve Yürüyüş Hareketi Lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron, aşırı sağcı ve Ulusal Cephe partisinin eski lideri 48 yaşındaki Marine Le Pen’e karşı yarışıyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre seçimi yüzde 60’ın üzerinde alacağı oy ile Macron’un kazanacağı tahmin ediliyor. Aşırı sağcı Le Pen’in ise yüzde 40 civarı oy alması bekleniyor.

Seçimlerin ilk turunda olduğu gibi Fransa yine ‘Olağanüstü Hal’de seçime gidiyor. Bugün yaklaşık 67 bin oy kullanma merkezinde 50 bin'e yakın güvenlik görevlisi görev yapıyor. 

Fransa'da yerel saatler Sabah 08.00'de Türkiye saatine göre ise 09.00’da başlayan oy verme işlemi, küçük şehirlerde 19.00'da büyük şehirlerde ise 20.00'de sona erecek.

Seçimlerin sona ermesinin hemen ardından sandık çıkış anketleri  yayımlanabilecek. Ancak resmi sonuçlar Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs'ta açıklanacak.

SIRADIŞI PROTESTO: FEMEN YİNE SAHNEDE

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin başlamasıyla başkent Paris sokakları FEMEN grubunun aşırı sağcı lider MArine Le Pen karşıtı gösterilerime sahne oldu. Aktivist kadınlar yine üstsüz bir şekilde Le  Pen karşıtı sloganlar attı. Polisin medyanın görüntü almaması için yoğun çaba göstermesine rağmen FEMEN üyeleri istediğine kavuştu. Polisİn güçlükle durdurduğu kadınlar yakalanmamak için tel örgüleri bile aşmaya çalıştı.

MACRON SEÇİLİRSE ÜLKENİN EN GENÇ CUMHURBAŞKANI OLACAK

39 yaşındaki Emmanuel Macron seçimi kazanması halinde Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olacak.

Macron’u, ilk tur oylamalarda elenen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi adayı François Fillon ve Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon da destekliyor.

İlk tur seçimlerde yüzde 24,01 oy alan Macron’u desteklediklerini açıklayan iki siyasi isimle birlikte Macron’un oy potansiyelinin yüzde 50’nin üzerine çıktığı belirtiliyor.

‘BENİ DESTEKLERSEN BAŞBAKAN OLURSUN’ SÖZÜ

İlk tur seçimlerde yüzde 21,30 oy alan Marine Le Pen, ikinci turda aradığı desteği muhafazakar sağcı Ayağa Kalk Fransa (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan'da buldu. Ancak o destek de Le Pen’in seçilmesi durumunda Aignan‘a Başbakanlık sözü vermesiyle oldu.

Seçime günler kala Macron ile Le Pen’in canlı yayında kozlarını paylaştığı sırada Le Pen’in MAcron’a karşı alaycı tavrı destek kaybına neden oldu.

SEÇİME MACRONLEAKS GÖLGE DÜŞÜRDÜ

Macronleaks olarak adlandırılan ve cumhurbaşkanı seçimine iki gün kala internet ortamında yayılan cumhurbaşkanı adayı Macron'un seçim kampanyasına ait bilgileri içeren elektronik postalar ülkede tartışma konusu oldu.

MİLLİYET