Gebze Teknik Üniversitesi’nde 3 yıldır düzenlenen 3 Dakikada Doktora Tezi Yarışması’nda, akademisyen adayları kendi tez konularını teknik terimler kullanmak yerine herkesin anlayacağı bir dil ile anlattı.

Gebze Teknik Üniversitesi tarafından 3 yıldır düzenlenen ve bu konuda Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan 3 Dakikada Doktora Tezi Yarışması’nda akademisyen adayları tez konularını en anlaşılabilir şekilde açıklamaya çalıştı. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde tezlerini hazırlayan 28 doktora öğrencisinin katıldığı yarışmada Gebze Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Vahit Yıldırım, Eğitim Programları Yapımcısı ve Yazarı Sadık Gültekin ve Eğitim Programı Sunucusu Ece Karaboncuk jüri olarak yer aldı.

“Dereceye girenlerin uluslar arası konferanslara katılımlarını destekleyeceğiz”

Yarışmanın içeriğinden bahseden Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, “Bugün Gebze Teknik Üniversitesi’nde bilimsel çalışmaların günlük yaşantıda anlaşılabilirliğinin, karşılığının bulunmasının, araştırmacıların ve bilimsel çalışmaları takip edenlerin, toplumsal farkındalığın oluşturulması üzerine 3 yıldan beri düzenlemeye devam ettiğimiz ve geleneksel hale gelen 3 Dakikada Doktora Tezi Yarışması’nı düzenliyoruz. Bu yarışma ilk düzenlediğimiz yılda sadece kendi üniversitemizde doktora çalışmalarını yapan öğrencilerimize açıktı. Geçen sene ve bu sene ülkemizdeki tüm doktora öğrencilerine açtık. Bu yıl 23 farklı üniversiteden katılım vardı. Sosyal bilimlerden mühendisliğe, yabancı dil eğitiminden eğitim yöntemlerine varana kadar bir çok farklı alanda doktora öğrencileri yaptıkları tez çalışmalarını 3 dakika içerisinde en basit ifadeyle, herkesin anlayabileceği bir dil ile anlatabilmeyi denediler. Kazananlara ödül olarak yaptıkları çalışmaları sunacakları uluslar arası konferanslarda seyahatlerini destekleyeceğiz. Konferanslara katılım ücretlerini, uçak biletlerini ve oradaki konaklama masraflarını karşılayacağız. Bu şekilde bilimsel kongrelerde yaptıkları çalışmaları sunma fırsatı bulacaklar” ifadelerini kullandı.

Birincilik GTÜ’de kaldı

3 Dakikada Doktora Tezi Yarışması’nda Yakın Kızılötesi Absorpsiyonlu Özgün Ftalosiyanın Moleküllerinin Kombine Fotodinamik Terapi Ve Fototermal Terapi Etkileri konulu tezini en sade şekliyle açıklayan Gebze Teknik Üniversitesi Doktora Öğrencisi Eda Gazel Pehlivan birinci olurken, Antisosyal Kişilik Bozukluğunda SLC6A4 Gen Ekspresyonunun Ve Gen Metilasyonu Seviyelerinin Araştırılması konulu tezi ile Irmak Şah ikinci, Sialidaz Neu3’ün Tay-Sachs Hastalığı Fare Modelindeki Biyolojik Rolünün Anlaşılması konulu tezi ile Seçil Akyıldız Demir de üçüncü oldu.