DİJİTAL gelişmeler ile birlikte giderek el yazısının giderek tarihe karıştığı belirtildi. Almanya'da el yazısının gelişimine dair yapılan ilk kapsamlı araştırma sınıflarda her iki erkek ve her üç kız öğrenciden birisinin akıcı ve okunur bir el yazısı konusunda ciddi sorunları bulunduğu belirtildi.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Kraus, öğrencilerin motorik becerilerinin, bir başka deyişle el ve parmaklarının birlikte hareket etme eyleminin giderek kötüleştiğini söyledi. Kraus, sürekli bilgisayarla oynayan çocukların daha çok başparmaklarının hassaslaştığını, çocukların genel olarak daha az kalemle yazı yazdıklarını ve el yazısı tekniğinin yerini dijital yöntemlerin aldığını söyledi. Öğretmenler Birliği Başkanı Josef Kraus, el yazısındaki gerileme nedeniyle politika ve pedagojinin de gözden geçirilmesi gerektiğini, yazılı sınav yönteminden vazgeçilmesi ve bunun yerine çoktan seçmeli sınavların benimsenmesini olduğunu vuguladı. Anne ve babaların çocukların el yazısı konusunda becerilerini desteklemedikleri ifade edildi.
Josef Kraus, el yazısına dijital yazı biçiminden daha az önem verilmesi halinde toplumsal bir bölünmenin görülebileceğini, eğitim düzeyi yüksek ailelerde anne ve babaların genç nesilleri hala el yazısı tekniğiyle yetiştirmeye özen gösterdiğini anlattı.
ÖNCE MAATBAA HARFLERİ, DAHA SONRA EL YAZISI
Eyalet hükümetleri elle yazmanın daha kolay öğretileceği sistemleri denedikleri, çocukların önce matbaa harflerini öğrendikleri, ardından el yazısını kavrayarak kendilerine özgü yazım tarzları geliştirdiği hatırlatıldı. Benimsenen yeni yöntemde çocukların ‘dolambaçlı yol’ yerine matbaa harflerini andıran temel karakterlerleri öğrendikten sonra doğrudan harfleri birbirine bağlamayı ve akıcı biçimde yazmayı kavramaları planlandı.
Almanlar'ın çoğu böyle bir uygulamaya karşı çıktı. Mart ayında Allensbach'da yapılan bir anketin sonuçlarına göre, katılımcıların 3’te 2’si çocukların matbaa karakterlerinin yanı sıra el yazısını da öğrenmelerini önemli bulduklarını söyledi.
Hollanda'da özel 'Steve Jobs Okulları'nda çocukların dersleri kişisel bilgisayarlarında gördükleri yazıyı da bilgisayarda yazdıkları harflerin sadece matbaa karakterleri olarak öğretildiği vurgulandı.