Gaziantep SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, bilgi paylaşımının aklın ve bilginin zekatı olduğunu söyledi.
Konukoğlu, Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü’nün JW Marriott Hotel’de “Liderlerle Bir Gün, Tecrübeleriyle Bir Ömür” temasıyla düzenlediği “İş Dünyasının Liderleri Geleceğin Liderleri İle Buluşuyor” konulu foruma katıldı.
Önceki yıllarda da Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü’nün düzenlediği forumlara katıldığını ve çok mutlu olduğunu belirten Konukoğlu, öğrencilere iş hayatı ve SANKO’ya ilişkin paylaşımda bulundu.
Geldiği noktaya nasıl geldiğine kendisinin de hayret ettiğine vurgu yapan Konukoğlu, “Ancak, kolayına olmadı. Bugün geldiğin noktaya işletmede yer süpürerek başladım. Evet, babamın işletmesiydi ama insan babasına ait işletmede de olsa, hak etmeden yükselemez, yükselse de başarılı olamaz” dedi.
LİDER NASIL OLMALI
Liderin sabırlı olması, panik yapmaması, empati kurması ve hayal etmesi gerektiğine dikkati çeken Konukoğlu, “Lider kızdığında 3-5 dakika sonra kızgınlığını bir kenara bırakmalı ve kesinlikle kızgınlığı kırgınlığa dönüştürmemeli. Lider dik durmalı ama kin tutmamalı” diye konuştu.
İnsanların ne iş yaparlarsa yapsınlar, başarı için hırslı olması, mutluluk için şükretmeyi bilmesi gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lider her şeyi bilemez, bilmek zorunda da değil. Ama o işi iyi yapanı bulabilmeli ve onları yönetebilmeli, onlara heyecan vermeli. Lider gülmeyi bilmeli, vücut dilini çok iyi kullanmalı. Her fırsatta öğrenmeli, öğrenmeye yönelmeli. Ben 3 kez futbol karşılaşması izlemek dışında futbolla ilgim olmadığı dönemde, Gaziantepspor’a başkan oldum. Evet futboldan anlamam ama anlayanları işbaşına getirmeyi ve yönetmeyi bilirim. Öyle de oldu ve başkanlığımın ilk yılında takım bir üst lige yükseldi. Önemli olan öğrenmektir. Gaziantepspor Kulübü Başkanlığım döneminde yenmenin ve yenilmenin ne demek olduğunu öğrendim. Yenince etrafında insan sayısının ve başarıya ortak olanların, sahiplenenlerin arttığına, yenilince yalnız başına kalacak kadar çevrende olduğunu sandıklarının uzaklaştığına tanık oldum.”
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖNEMİ
Öğrencilere, “okulunuzda başarılı olmakla kalmayın, sivil toplum kuruluşlarında da mutlaka görev alın” diye seslenen Konukoğlu, iş başarısını sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sosyal çevre ile taçlandıranların daha başarılı olduğunu kaydetti.
SANKO’nun 11 sektörde çeşitli yatırımları bulunduğunu, ancak bunlar içerisinde şifa bulanların kendilerine hayır dualarını göndermelerine vesile olan Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve SANKO Üniversitesi’nin kendisine gurur ve mutluluk verdiğini anlatan Konukoğlu, “Hastaneden sanmayın ki para kazanıyoruz. Her yıl 2-3 milyon dolar katkı sağlayarak halkımıza veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Liderin disiplini yok edecek serbestlikte ve karşısındakini korkutacak sertlikte olmaması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, her ikisinin de telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçları bulunduğunu bildirdi.
İŞ İÇİN GİDİLDİĞİNDE
Üniversitelerin öğrencilerin hafızasını açtığını ve genişlettiğini, ancak hafızanın iş yaşamı başta olmak üzere sahada doldurulacağını, bunu başaranların ise bulunulan ortamda farkındalık oluşturacağını belirten Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Ne iş yaparsın denildiğinde, sakın ola her işi yaparım demeyin. Yapacağınız işi belirtin. Gerekirse, ‘şu işi yaparım ama uygun görürseniz şu alanda da görev alabilirim’ deyin. İş başvurusuna gittiğinizde kılık, kıyafet ve hareketlerinize çok dikkat edin. Çünkü en fazla 25-30 saniyede sizinle ilgili kanaatin oluşacağını bilin.”
Bir soru üzerine, okuyamaması ve İngilizce bilmemesinin pişmanlıklarının başında geldiğini ifade eden Konukoğlu, iş yaşamında pişmanlıklarını ise “Pişman olduğum iş yok mu elbette var. Ama sanayici ve işadamı duygusal hareket edemez. Ben 2-3 yıl zararı sineye çekerim ama daha fazlasını beklemem ve o şirketi satar, gerekirse o sektörden çıkarım” diye özetledi.
Konukoğlu, öğrencileri okullarını bitirdiklerinde “memleketlerine dönemeye” çağırdı.
LİDER VASIFLI YÖNETİCİ
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nu, “Lider vasfında yönetici” olarak tanımlayan Bilkent Üniversitesi İşletme Bilgi Yönetimi Öğretim Üyesi, mentör hocası Elif Özdilek de toplantıya 52 kentteki 75 üniversiteden öğrencilerin geldiğine vurgu yaptı.
Özdilek, Chrysler CEO’su Lee Iacocca’nın “İnsanları ödüllendirirken kalabalık içerisinde yazılı (herkes bilsin, kayda alınsın diye), cezalandırırken yalnız ve sözlü (kimse bilmesin, kayıtlarda olmasın diye) ifade etmek gerekir” sözünün her zaman dikkate alınmasını istedi.
Konuşmaların ardından Özdilek ve Marka Kulübü Başkanı Uğur Ahmet Eder, Konukoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.