Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - TÜRK Kızılayı tarafından Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde düzenlenen etkinlikte; aralarında gazeteci, akademisyen, doktor ve gönüllülerin bulunduğu 'Çanakkale Şehitleri Saygı Dalışı Grubu', şehitler anısına anı dalışı gerçekleştirdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) de destek verdiği organizasyon, Akbaş Şehitliği'ndeki anma töreniyle başladı. Türk Kızılayı Çanakkale Şube Başkanı Mehmet Kaplan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü İsmail Durgun ile Gemi Trafik Hizmetleri Operasyon Amiri Rıdvan Gezgin'in de katıldığı törende, Kızılay gönüllüsü üniversite öğrenciler ve askerler, şehit mezarlarına ellerindeki kırmızı karanfilleri bıraktı. Ardından dualar edildi.
Törende konuşan Kızılay Şube Başkanı Mehmet Kaplan, "Acı günler yaşıyoruz. Kızılay, batıya da, doğuya da şunu haykırıyor. Hayat savaş değildir. Felsefeniz yanlış. Hayat yardımlaşmadır. Tüm canlılar birbirine hizmet için kurgulanmıştır. Hepsi insanlığa hizmet ediyor. İnsanlık birbirinin kuyusunu kazmasın. Bu dünya hepimize yeter. Bunu en iyi anlatan centilmenlikleriyle dedelerimizdir ve onları bugün bu saygı dalışı ile anıyoruz" dedi.
SU ALTINDA PANKART AÇILDI
Ardından ikinci etkinlik Akbaş İskelesi'nde gerçekleşti. İngiliz 'E11' denizaltısı tarafından, hastane gemisi olarak kullanılan Halep Vapuru'nun vurulduğu nokta olan Akbaş Mevkii'nde, 12 metre derinliğindeki başka bir batığa, şehitler için anı dalışı yapıldı. Dalgıçlar, sualtında '100'üncü Yılda Çanakkale Şehitlerini Saygıyla Anıyoruz' pankartı açtı.
Arıburnu ve Anafartalar bölgesinde ağır yaralanan askerleri taşıyan Kızılay'ın Halep Vapuru, 100 yıl önce Akbaş Mevkii'nde, İngiliz 'E11' denizaltısı tarafından vurulmuştu. Yara alan vapur, daha sonra İstanbul'a götürülmüştü.

FOTOĞRAFLI