Eskişehir’de havlu ve kağıtlarla yakılan ateşle yapılan Nevruz kutlaması, beklenen katılımın olmaması nedeniyle kısa sürdü.
Eskişehir’de Nevruz kutlamaları için Gültepe Mahallesi Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı ve Derneği önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, yeterli katılım olmayınca buraya yakın bir parka kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlama programında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Eş Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçali, burada Nevruz’un yasaklanması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Konuşmasında son günlerdeki patlamalara da değinen Koçali, “Geçtiğimiz yılki Nevruz’u düşünün. Türkiye’nin her bir noktasında hep beraber Nevruz ateşlerini nasıl yaktığımızı düşünün ve büyük Diyarbakır Nevruz’unu düşünün. Sayın Öcalan’dan gelen mektubun hepimizi nasıl umutlandırdığını, bütün Türkiye halklarını nasıl umutlandırdığını düşünün. Bir de bugünü düşünün. Yani sokaklarda canlı bombaların patladığı, yani illerde, ilçelerde evlerin bombalandığı, gösteri alanlarının gaz bombalarıyla bombalandığı bugünü, gazetecilerin tutuklandığı, en küçük hak isteminin baskıyla, zorla bastırıldığı bugünü düşünün” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından grup havlu ve kağıtlar yakarak Nevruz’u kutladı. Halaylar çeken grup daha sonra odunlarla ateş yakmak isteyince polis izin vermedi. Koçali’nin yakılan ateşin çime zarar verdiğini söylemesine rağmen, grup ilk başta ateşi söndürmek istemedi. Polis ekiplerinin programı bitirmeleri gerektiği yönündeki uyarılarından sonra grup, bir süre sloganlar atarak parktan ayrıldı.