Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, kıraç bölgeler arasında yer alan Ekecik bölgesine yaptırılan gölet topraklara hayat verdi.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, bölgede geçmiş yıllarda hiçbir ekim dikim yapılmadığını belirterek, yapılan gölet ile bölge topraklarına hayat geldiğini söyledi. Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da suyun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüklerini belirten Başkan Koçak, “Tarım şehrimizin Ekecik yöresindeki Cerran köyündeyiz. Ekecik yöresinde daha önceden su olmadığı için arazilerimiz hepsi kıraç alandı. Bu bölgedeki üreticilerimiz, çiftçilerimiz ciddi sıkıntı çektiğinden dolayı daha önce yurt dışına, Konya’ya ve diğer illere çalışmaya gidiyorlardı. Bu bölgede hiçbir şey ekilemiyordu. Yani anam babam usulü arpadan hariç hiçbir şey ekilemiyordu. Geçtiğimiz yıllarda KOP projesi ile Cerran köyüne bir gölet yapıldı ve gölet bu bölgenin çehresini değiştirdi. Bu köyde şu anda bir tane üreticimiz yaklaşık 200 dekara yakın fasulye ekti. Hem bölgeye, hem ilimizde alternatif ürün. İkinci ekim mısır ekilmiş. Yani suyun, bölgemizde ve bu bölgede ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Su hayattır. Su olduğu ve tarıma destek olduğu müddetçe köylerimiz gelişecek. Daha önce köylerimiz boşalmıştı. Şu anda tekrar köylerimiz yeniden göç almaya başladı. Özellikle bu kırsal alanlarda bu tarz göletlerin çoğaltılmasını istiyoruz” dedi.

Baklagillere özel destekleme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, baklagillere bakanlık tarafından özel destek verildiğini belirterek, baklagiller üretiminin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Zabun, “Türkiye’de baklagiller gurubu dediğimiz nohut, kuru fasulye, mercimek gibi ürünlerin üretimi azaldı. Biz bunun arttırılması için bakanlığımız baklagillere özel destek vermekte. Önümüzdeki yıl inşallah İl Özel İdaresinden hazırladığımız proje kapsamında de destek aldığımız takdirde köylülerimize nohut, mercimek, fasulye tohumluğunu vereceğiz. İlimizde yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Zaten Aksaray ile Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı’nda da hedeflerimiz var ve o hedefleri tutturmak istiyoruz. Yaklaşık 19 bin dekarlık bir alanda kuru fasulye ekimi gerçekleştirilmişti ve yaklaşık 5,5 ton civarında da üretimimiz var. Biz bunu daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Cerran Köyü Muhtarı Nusret Yar ise “Daha önce burada ekilip biçilme yoktu. DSİ’nin su getirdiğinden bu yana buralara hayat geldi. Şimdi ekip biçip kaldırıyoruz. Burada daha önce fasulye falan ekemiyorduk. Çünkü suyumuz yoktu. Şu anda suyumuz ve imkanlarımız var. Devletimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bölgede çiftçilik yapan Şabettin Şahin, “Fasulye ekimine başladım. Patates, fasulye, mısır, ayçiçeği ekiyorum. Su ile beraber topraklara hayat geldi. Önceden hiçbir şey olmuyordu. Her şey kıraçtı. Ektiğimiz deneyi bile kendimiz yeniden alamıyorduk. Susuzluk, kuraklık. Şu an devletimiz, göletimizi yaptı. Çok güzel suyumuz var, bin 500 dekarlık bir suyumuz var. Gücümüzün yettiği kadar ekiyoruz biçiyoruz. Arazilerimize can geldi. Biz işimizi bulduk. Allah devletimize zeval vermesin. Su ile köyümüze hayat geldi” ifadelerini kullandı.