SİNOP (AA) - Türk Kızılayı Sinop Kan Alma Birim Sorumlusu Dr. Muharrem Coşkuner, kan bağışı çeşitlerinden birinin de aferez kan bağışı olduğunu bildirdi.

Coşkuner, yaptığı açıklamada, bölgede Samsun'dan sonra 2 aferez cihazının Sinop kan alma birimine geldiğini, hemen faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Aferezin kan bağışçısından kanının gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma) alınıp ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemi olduğunu anlatan Coşkuner, Sinopluları bu konuda kan bağışına davet etti.

Coşkuner, şunları kaydetti:

"Aferez cihazlarıyla yapılan kan bağışında kan elemanları ayrıştırılıyor. Aferez kan bağışı çok önemli, diğer kan alma durumlarına göre daha fazla vakit alan bir durum. Bağışçılarımızdan aldığımız kandaki beyaz hücreleri yani trombositleri aferez cihazıyla ayrıştırarak ayrı şekilde torbalara koyuyoruz. Bunların çoğunluğu kanser ve lösemili hastalar ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında kullanılıyor."

Kanser hastaları ve lösemi hastalarının tedavi süreçlerinde aferez kan bağışına muhtaç olduklarını vurgulayan Coşkuner, "Aferez bağışı sık yapılabilen bir bağış türü. Bağıştan 48 saat sonra tekrar bağış yapılabiliyor. Çünkü trombositler kendini çok çabuk toparlıyor" dedi.