Afyonkarahisar’da “Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi” (FATİH) Projesi kapsamında Vali Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlenen törenle öğrencilere yeni nesil tablet bilgisayarları teslim edildi.
Proje hakkında bilgi veren İl Milli Müdürü Metin Yalçın, FATİH Projesi’nin 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya girdiğini ve sürecin şu anda devam ettiğini söyledi. Afyonkarahisar’da bu güne kadar toplam 5 bin 287 adet tablet bilgisayar verildiğini kaydeden Yalçın, “Yaklaşık üç yıldır bugüne kadar ilk yıl 300 ikinci yıl 5 bin 287 olmak üzere toplam 5 bin 587 adet tablet öğrencilerimize ve öğretmenlerimize dağıtılmıştır. Bu sene içinde dağıtacağımız tabletlerle bu rakam 3 bin 919 ‘dur. Fatih Projesi beş ayaktan oluşan bir projedir. Bunun birincisi hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize tablet verme ve dağıtım ayağıdır. İkinci ayağı her sınıfımıza etkileşimli tahta dediğimiz aynen bildiğimiz bilgisayarın tahtaya dönüştürülmüş halidir ve her sınıfımıza kurulmasıdır. Bugüne kadar 2 bin 131 tane sınıfımıza etkileşimli tahta kurulumu tamamlandı. 3 bin 190 sınıfımızda projelendirildi onların kurulumları da devam ediyor. Yine bu proje kapsamında kullanılacak olan çok fonksiyonlu 699 adet yazıcımız sınıflarımıza donanımlı bir şekilde kuruldu, bunlardan da en iyi şekilde faydalanacağız. Dördüncü ayağı olarak hızlı internet kullanımı için Fatih projesi kapsamında şu ana kadar 38 adet okulumuza fiber kablolu hızlı internet alt yapısı döşendi, 169 adet okulumuz projelendirildi bu yapı içerisinde onlarda tamamlanacaktır. Beşinci ayağı olarak öğrencilerimiz sadece etkileşimli tahta ve verilen tabletler ile değil aynı zaman da bu eğitim verilirken, bu teknoloji kullanılırken öğretmenlerimizin de bu eğitime adaptasyonu sağlanmış olacak, bu kapsam da hizmet içi eğitimler verildi. Bu kapsamda bugüne kadar 4 bin 111 öğretmenimize Fatih Projesi tanıtım semineri verilmiştir. 496 öğretmenimize bilinçli güvenli internet kullanımı ile ilgili kurslar verildi ve yine 44 öğretmenimize teknoloji kullanım kursu verildi. Aynı zamanda önümüzdeki dönem için 50 adet yine hizmet içi eğitim planlaması yapıldı. Bu proje inşallah çağın ve ülkemizin milli bir projesi olarak dünyaya da örnek olabilecek bir proje olarak inşallah eğitim ve öğretime katkı ve verimlilik sağlayacak bir projedir. Ben bu vesile ile tablet dağıtım programının hayırlı olmasını diliyorum, öğrencilerimize başarılar diliyorum, bu teknolojiden iyi bir şekilde faydalanılması temennisinde bulunuyorum” dedi.
Tablet bilgisayarların teslimi sırasında konuşan Vali Hakan Yusuf Güner, törene katılan öğrencilere çeşitli öğütlerde bulunurken şu ifadelere yer verdi:
“Afyonkarahisar ilinde göreve başladığım ilk günden itibaren mili eğitimin önemine ve eğitimin şehre sağlayacağı katkılara hep vurgu yaptım. İfadelerim içerisinde arkadaşlarıma sürekli olarak üç temel husustan bahsettim. Bunları sizler gayet iyi biliyorsunuz. Bunlardan birincisi eğitimin başarısının yükseltilmesi için gerekli formüllerin, gerekli performans kriterlerinin okul müdürleri tarafından oluşturulması, ikincisi okulun fiziki kapasitenin daha iyi hale getirilmesi için okul müdürleri tarafından performans kriterlerini bir önceki döneme göre daha iyi hale getirilmesi, üçüncüsü ise okul müdürleri tarafından okullardaki sosyo-kültürel faaliyetlerin daha etkin, daha yaygın, daha öğretmen öğrenci-veli-işbirliği sağlayacak şekilde uygulanmasıdır. Bugün devletimizin ve hükümetimizin 3 yıldır uygulamış olduğu ve Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından proje sorumluluğu yürütülen Fatih projesinin ilimizdeki ikinci önemli etabı için bir aradayız. Bana verilen bilgilere göre birinci etapta yaklaşık 5 bin, bugünkülerle birlikte bu sene 4 bine yakın, yani yaklaşık 10 bin adet civarında olan ve elimizde gördüğünüz eğitimi daha hızlı ve pratik, reel, güncel teknoloji ile buluşturacak ve öğrencilerin performansını da pozitif anlamında olumlu anlamında etkileyecek tablet teknolojisi ile eğitim çeşitliliğini yakalamak için bu tabletlerin dağıtımı için buradayız. Eğitimle ilgili öğrenci kardeşlerime şunu ifade etmek istiyorum; değerli kardeşlerim zamanın gerisinde kalmamız mümkün değil, artık nasıl dünya büyük bir köye dönüştü ise bu anlamda bilgi teknolojileri bağlamında akıllı cihazlar dediğimiz cihazları eğitim bağlamında da bu tabletlerin kullanılması bir realitedir. Bunu eleştirenler olabilir, bunu destekleyenler olabilir, bütün görüşlere ve bütün yaklaşımlara saygımız sonsuzdur. Kimilerine göre bunun eğitimde pozitif anlamda bireylerin daha dünya bireyi haline gelmesini sağlamak için önemli katkıları olacaktır, kimileri de bu konuda farklı düşünebilir. Ancak ben hayatın bir gerçeği olan tabletlerin reddedilemeyeceği kanaatindeyim. Bu yönü ile öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin bilinçli olması, okul müdürlerimizin biraz önce ifade ettiğim üç ana temel bağlamında performanslarını ortaya koymalarını büyük bir ümit ile bekliyor ve takip ediyorum.”
Programın sonunda temsili olarak toplam 50 öğrencinin tablet bilgisayarları Vali Hakan Yusuf Güner ve Milli Eğitim Müdürlüğü idarecileri tarafından teslim edildi.