Göz, beyne bağlı olan sinirler aracılığıyla görülen nesne ve alanların algılanmasını sağlayan organ olup, duyu organları arasında en önemlisi...

Bu organın görevi; cisimlerden gözümüze yansıyan ışığın gözdeki en dış tabaka (kornea) ve gözümüzün içindeki mercek (lens) tarafından kırılarak, gözün arkasındaki sinir lifleri tabakasındaki (retina) optik sinirle beyindeki görme merkezine iletmek ve retinada düz bir görüntü oluşturmaktır. Kısaca görmemizi sağlar, görmemizi sağlayan gözümüzün sağlığına dikkat etmek, gerekli kontrollerini düzenli yaptırmak da bir o kadar önemlidir.

Göz sağlığı için yapılabilecek basit öneriler ise şunlar:

1) Bilgisayar veya televizyon ekranına uzun süre bakılmamalı, uzun süreli bakılması gerektiğinde kısa aralıklarla gözler dinlendirilmeli.

2) Ekrana yakın mesafeden bakılmamalı, arada belirli bir mesafe bırakılmalı ya da özel yalıtımlı camlara sahip gözlük kullanılmalı.

3) Göz hastalıklarından korunmak için belirli aralıklarla göz doktoruna kontrole gidilmeli.

4) Göz kazalarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

5) Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalı, optisyenlerce hazırlanmamış gözlükler tercih edilmemeli.

6) Bulaşıcı göz hastalıklarından korunmak için kişisel bakım ürünleri başkalarıyla paylaşılmamalı, havlu, mendil gibi ürünler ortak kullanılmamalı.

7) Yaz aylarında hijyenik olmayan havuzlar kullanılmamalı.

8) Kitap okurken kitap ile göz arasındaki mesafenin 30 santim olmasına dikkat!

9) Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmeli.

10) Yenidoğanın göz muayenesi yaptırılmalı.

ÖNLENEBİLİR HASTALIKLAR YÜZÜNDEN İNSANLAR GÖZ SAĞLIĞINI YİTİRİYOR

Her yıl önlenebilir göz hastalıkları yüzünden insanlar göz sağlığını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'nün tahminlerine göre dünyada 284 milyon kişi görme engelli oluyor. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 vizyonu olarak ”GÖRME HAKKI” girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda ekim ayının ikinci perşembesi Dünya Görme Günü olarak kutlanmakta olup, çeşitli etkinlikler ile görme sağlığının önemi vurgulanıyor. 

habertürk