Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Ilıkkan, kurbanlıkların şoklandıktan sonra kesilmesinin dinen caiz olduğunu ifade etti.

Hayvanların şoklandıktan sonra kesilmesinin Almanya'da yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Ilıkkan, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvası bulunduğunu belirtti. Ancak Diyanet'in fetvası, Ramazan Ilıkkan'ın sözleri İslam aleminde tartışma yarattı. Bazı kesimler böyle bir kesimin caiz olmadığını savunuyor.

"ŞOKLANAN HAYVAN ÖLMÜYOR"

DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Ilıkkan, "Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulumuz tarafından, Almanya'da şok dışında kesim mümkün olmadığı ve şoklama ile hayvan ölmediği, daha canlı iken kesildiği için dinen caiz olduğu yönünde fetva verilmiştir. Almanya'da uygulanan budur. Ama Almanya'nın dışında vatandaşlarımız Hollanda'da, Belçika'da şoksuz kesimi de tercih etmektedirler. Bizim DİTİB olarak da, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak da Almanya'da zaruretten dolayı şokla kesimin de caiz olacağı şeklinde fetvası vardır." dedi.

"BAYRAMI YAŞAYABİLMEK İÇİN TATİL OLMALI"

Ramazan Ilıkkan ayrıca, Almanya'da Müslümanlara dini bayramlarının ilk günü tatil olması konusuna da değindi. Bu hususta kendilerine çok sayıda istek geldiğini belirten Ilıkkan şunları söyledi:

"İnsanlarımızda bir bayram geleneği var. Bayramın birinci gününde bayram namazına gidilir, temiz elbiseler giyilir, büyüklerin elleri öpülür, kurban kesilir, akraba eş dost ziyareti yapılır. Bunun için de tatil olması lazım. İnsanlar işte oldukları zaman bayram sevincini yaşayamıyorlar. Dolayısıyla topluma bu bayram sevinci, bayramın ruhu yansımamış oluyor. Küçükler büyükleri ziyaret eder, çocuklar harçlık sevinci yaşar. Bu kültürler maalesef burada tatil olmadığı için yaşanmıyor. Tabii bir burukluk oluyor. Din yaşanan bir şeydir. Onun teamülleri örfleri yaşanmalıdır. Biz bunu isteriz."

"ETLİ PİLAV İKRAM EDİLECEK"


Kurban Bayramı'nda muhtaçları gözetmenin ve dayanışmanın önemine de değinen Ramazan Ilıkkan, DİTİB'e bağlı camilerde bu bayramda mültecilere etli pilav ikram edileceğini dile getirdi.