Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlarıyla ilgili tartışmalara yol açan sözleri sonrası değerlendirme yaptı. Türkiye'de halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildiğini, bunun eski Anayasa'ya göre yeni bir durum olduğunu belirten Zeybekci, "Anayasanın belkemiği sayabileceğimiz unsurlardan, demokrasimizin en önemli unsurlarından, bizim yönetim sistemimiz ve şeklimizle ilgili ana bir değişikliktir bu. Halkoyuyla seçilen bir Cumhurbaşkanı. Bunu yok sayamazsınız" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valiliği'nde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vali Şükrü Kocatepe, Ak Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ilçe belediye başkanları ve bazı daire müdürleri de toplantıya katıldı. Çalışma toplantısı için kentte olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, seçimlerden önce açıkladığı Denizli'de yapılması planlanan 25 bin konutla ilgili kişi ve kurumlarla bir araya geleceğini söyledi.
"122 BİN BAŞVURU VAR"
Konuşmasına basın toplantısı değil çalışma toplantısı için kentte olduğunu söyleyerek başlayan Bakan Zeybekci, "Çalışma toplantısı yapacaktık, yanlış anlaşılmış, basın toplantısı yoktu. Konutlarımız için gerekli olan arazilerin devir edilmesinde son aşamaya gelindi. 25 bin konutun daha fazla olması ihtimali de var. Başbakanlık onayı ve ardından TOKİ'ye bu hafta başında devredilmiş olacak sanırım. TOKİ'yle detaylı görüşmeler yapılacak. Başvurular üzerinde çalışmalar bitirilecek. 122 bin başvuru var. Bunlar tek tek incelenecek. Kriterlere ayrılacak. Bazı başvurularda bir evden fazla başvuru var. 30 bin üzerinde ihtiyaç var. Denizli tarihinin en büyük projelerinden olacağını söyledik. Çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
"MHP'NİN VE CHP'NİN SÖYLEMLERİ İKİNCİ GÜN FARKLILAŞTI"
Koalisyon görüşmeleri ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Zeybekci, Ak Parti'siz bir çözümün söz konusu olmadığını söyledi. Şu aşamada Başbakan Davutoğlu'nun söylediği gibi en güçlü alternatifin seçim olduğunu belirten Zeybekci, "Biz kendimizden eminiz. Bu konuda Başbakanımızın da söylediği gibi en güçlü alternatif seçim olabilir. 7 Haziran akşamı Başbakanımız, 8 Haziran'da partimizin MYK'sı ve tüm istişarelerle elde edilen görüşler aynı. İki ayı aşkın süredir aynı şeyi söylüyoruz. Milletimizin mesajını çok iyi aldık. Milletimizin talimatını çok iyi şekilde kendimizden emin olarak aldık. Ama bugüne kadar hep şunu söyledik. Milletimizin talimatını yerine getirmeyle ilgili hiçbir ön şartımız yok dedik. Çizgimiz yok dedik. Milli iradenin gösterdiği doğrultuda bütün partilerle aynı mesafede görüşürüz dedik. Ama ilk gün akşam MHP'nin ve CHP'nin söylemleri ikinci gün farklılaştı, üçüncü gün farklılaştı, bir ay sonra farklılaştı. Hatta bir hafta önce farklıydı, şimdi çok farklı noktaya geldi. Düşünün ki; üç gün içinde 'Ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için gereğini yaparız'. 'Gerekirse AKP'ye destek veririz, seçim hükümeti ve azınlık hükümeti konularında' derken; şimdi bunların hepsi gündemden kalkmıştır. Ben farklı şey düşünüyorum. Bu takdiri milletimize bırakıyorum. Siyasi nezaket gereği bir partinin genel başkanı bu konularla ilgili söylemlerinin bu kadar farklılık teşkil etmesini milletimizin takdirine bırakıyorum" dedi.
"MHP, HÜKÜMET SORUMLULUĞU ALMAK İSTEMİYOR"
Koalisyon görüşmeleriyle ilgili olarak Ak Parti'siz çözümün söz konusu olmadığını tekrar vurgulayan Zeybekci, "Bütün bunlara rağmen biz milletin sorumluluğunu üzerimizde taşıyan bir parti olarak, ülkenin yüzde 41'le hükümeti kurmakla görevlendirilen partisi olarak, artı millet AK Partisiz asla diye bir formül koyuyor. AK Parti dışında bir çözüm söz konusu değil. Başbakanımız yol haritasını şeffaf bir şekilde götürdü. MHP ile görüşme talebi de açıkta oldu, şeffaf oldu. Gizli kapılar ardından söylemedi, el altından söylemedi. Açık bir şekilde MHP ile görüşmek istediğini söyledi. Pazartesi görüşme olacak, sonucu ne çıkacak? Milletimiz için hayırlı olur. İdeal olan, ülkemizin hedefi olan, belirli prensiplerde anlaşılmış, icrai bir hükümetin çıkması. Ama gördüğümüz kadarıyla MHP kendisine hükümet sorumluluğu almak istemediğini açık bir şekilde beyan ediyor. Kendisinin ana muhalefet partisi olmak gibi bir hayali, ideali var. Yani CHP ile AK Parti hükümet kursun, ben ana muhalefet partisi olayım diye talimatları, teklifleri var. Ak Parti ile CHP'nin ne yapması gerektiği şeklinde özel istekleri var" diye konuştu.
"TABANIMIZ YÜZDE 90 SEÇİM İSTİYOR"
Parti tabanının seçim istediğini söyleyen Zeybekci, CHP ya da MHP ile koalisyonu tabanın sadece yüzde 10-15'lik kısmının istediğini söyledi. Zeybekci, "Ak Parti'nin tabanı yüzde 90 civarında seçim istiyor. 8 Haziran'da farklıydı, şimdi farklı. Tüm partiler için geçerli. İllaki koalisyon, illaki deniyorsa; MHP'ye daha pozitif bakılıyor. CHP'ye yüzde 10 deniliyorsa, MHP'ye belki yüzde 15 yaklaşım var. Milletin menfaati söz konusu olduğunda Ak Parti olarak biz hiçbir ön şartımızın olmadığını, bariyerimizin olmadığını söylemek istiyorum. İnşallah olumlu sonuç çıkar diye temenni ediyorum. Söz konusu milletse geri kalan teferruattır diye düşünüyorum" dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSUNA DEĞİNDİ
Türkiye'de halkın oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildiğini, bunun eski Anayasa'ya göre yeni bir durum olduğunu belirten Zeybekci, "Anayasanın belkemiği sayabileceğimiz unsurlardan, demokrasimizin en önemli unsurlarından bizim yönetim sistemimiz ve şeklimizle ilgili ana bir değişikliktir bu. Halkoyuyla seçilen bir Cumhurbaşkanı. Bunu yok sayamazsınız" dedi.
"BU DEĞİŞİKLİĞİ MİLLET YAPMIŞTIR"
Ülkede bundan sonra iki tercihten birinin yapılması gerektiğini söyleyen Zeybekci, "Bir ya bu milletin oylarıyla yaptığımız anayasal değişikliğe uygun sistemde bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor ya da 'olmadı biz bunu beceremedik, biz Cumhurbaşkanı'nı eski halde seçelim' dememiz gerekiyor. Ben ikincisinin Türkiye demokrasisi adına geri adım olarak düşünüyorum. Türkiye'de sistem değişmiştir, değişmemiştir. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamayı tam metin olarak bilmiyorum. Cumhurbaşkanımızın takdirleridir. Ama ana hatlarıyla evet öyledir, doğrudur. Bu değişikliği millet yapmıştır. Millet bu ülkede 'Cumhurbaşkanı'nı ben seçeceğim' diyerek ana bir değişiklik yapmıştır. Siyasete düşen de bu ana değişiklikleri, tarihi değişiklikleri yapmaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI