Eskişehir İl Müftülüğü önderliğinde, ’Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşam Ahlakı’ konulu bir konferans düzenlendi.
Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi binasında düzenlenen konferansa çok sayıda izleyici katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından imam hatip Esref Kaplan, katılımcılara Kur’an-i Kerim tilaveti sundu. Daha sonra konuşan Eskişehir İl Müftüsü Niyazi Ersoy, asırlar boyu başta Anadolu olmak üzere İslam coğrafyasında farklı din, kültür, mezhep ve meşrep mezunlarının güven içinde bir arada yaşandığını vurguladı. Müftü Ersoy, son zamanlarda dünyanın değişik bölgelerinde insanların huzur ve güvenini tehdit eden, başkalarını yok sayma, ayrımcılık, haksızlık gibi uygulamalara zulüm, işkence, terör, katliam gibi olaylara şahit olunduğunu anlattı.
Ersoy, İslamofobinin kutsal değerlere yönelik eylem ve söylemlerinin artmasının dünya barışı adına endişelere yol açacağını ifade etti. Müftü Niyazı Ersoy, “Bugün İslam coğrafyasının pek çok yerinde çatışmalara, mezhep kavgaları yaşanmakta, masun canlara kıyılarak, kardeş kanları akıtılmaktadır. Dünyada öncülük yapmış bir medeniyetin çocuklarının bu hali, Merhamet Peygamberi’nin bize öğrettiği yaşama ahlakının neresinde olduğumuz konusunda kendimizi sorgulamamızı gerekli kılmaktadır. İç savaşlar nedeniyle ülkemize göç etmek zorunda kalan muhacir kardeşlerimizin durumu da birlikte yaşama konusunda bizler için bir imtihandır. Bu kardeşlerimize gönül kapılarımız açmak, hepimizden beklenen, bizlere yakışan bir durumdur. Ülkemizde çeşitli nedenlerle köyden kente yoğun bir göç yaşandığı gerçektir. Bu göç neticesinde farklı din, mezhep ve meşrep mensubu insanların birlikte yaşama konusunda zaman zaman duyarsızlaştığı gözlemlenmektedir. Oysa toplumsal huzurun yolu, başkalarının inancına, düşüncesine saygı gösterebilmek, hak ve hukukuna riayet edebilmek ve bütün bunları yaşatabilmekle mümkündür” dedi.
ESKİŞEHİR’İN 14 İLÇESİNDE KUTLU DOĞUM HAFTASI KUTLAMALARI
Ardından konuşma yapan Vali Yardımcı Bekir Şahin Tütüncü ise, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında bu yıl Eskişehir’in 14 ilçesinde, müftülerin, din görevlilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle güzel programların hazırlandığını ifade etti. Tütüncü, “İnşallah bu programlardan hepimiz istifade edebileceğiz. Çünkü hayatımızı, davranışlarımızı değiştirmek ve iyi insan olmak, topluma yararlı insan olmak, çocuklarımızı ve torunlarımızı bu gayeye uygun olarak yetiştirebilmek için Hz. Peygamberin ve onun ahlakını, mesajlarını öğrenmek, öğretmek ve öğrettiklerimizi de hayatımızda en iyi şekilde tatbik etmeliyiz. Sadece öğretmek değil, mutlaka bunları uygulamak zorundayız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı, Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ünal katılımcılara Hz. Peygamber ile birlikte yaşama ahlakı konulu anlatımda bulundu. Yoğun bir katılımın olduğu konferansta Ünal seyircilere, bu salonun tıklım tıklım dolmasının sebebinin Hz. Peygamber ve onun yaşama ahlakının olduğunu söyledi. “Gül çiçeklerin şahıdır” diyen Ünal, Peygamber Efendimiz’in güllere olan zaafından da bahsetti.
Programın ardından Hz. Peygamber’i anlatan şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren ödülleri Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü tarafından takdim edildi. Hediye töreninin son bulması ile sahnede yerini alan İl Müftülüğü Musiki Sanat Orkestrası, katılımcılara müzik ziyafet sundu.