İçişleri Bakanlığına bağlı Hızlı Müdahale Güçleri'nde görevli yüzbaşı  Dargam el-Haydari, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  istihbarat kaynaklarından  kentin batı yakasında devam eden çatışmalardan kaçan bazı siviller ile Zencili  Mahallesi'nin yol kenarlarında yaklaşık 120 sivile ait cesedin olduğu bilgisini  aldıklarını söyledi.

Irak güçlerinin, eski Musul'daki Zencili, Şifa, Sahha ve el-Ula  bölgesini DEAŞ'tan geri almak için harekat başlattığını hatırlatan Haydari, "Son  iki gün içerisinde hayatını kaybeden sivillerin bir kısmı bölgedeki çatışmalardan  kaçarken öldürüldü, bazıları örgüt tarafından idam edildi, kimi de örgüt  militanlarının düzenlediği bombalı saldırılarda yaşamını yitirdi." dedi.

Haydari ayrıca Hızlı Müdahale Güçlerinin örgütün kontrol altında  tuttuğu Zencili'den kaçan 70'i kadın ve çocuk 150'den fazla sivili bölgeden  tahliye ettiğini aktardı.

Irak polis teşkilatı İttihadiyeden yapılan açıklamada da Zencili'de  emniyet güçlerinin dikkatli ilerlediği, mahallenin yüzde 40'ında kontrolün  sağlandığı ve sivillerin tahliye edilmesi için güvenlik koridorlarının açıldığı  kaydedildi.

Açıklamada, "DEAŞ bazı evlere, arabalara ve yol kenarlarına bomba  düzenekleri yerleştirdi. Bomba imha uzmanları 4 ev ve 6 araca yerleştirilen  düzenekleri etkisiz hale getirdi." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan İttihadiye'de görevli subay Kerim Ziyab da emniyet  güçlerinin Zencili Mahallesi'nde dün akşamdan bu yana mahsur kalan 400'den fazla  sivili kurtardığını belirtti.

Irak Ordu ve polis güçleri, geçen cumartesi sabaha karşı eski  Musul'daki Zencili, Şifa, Sahha ve el-Ula bölgesini DEAŞ'tan geri almak için  harekat başlatmıştı.

Çatışmaların sürdüğü Musul'un batısında 150-200 bin arasında sivilin  mahsur kaldığı ifade ediliyor.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu 17 Ekim 2016'da kentin doğu  yakasında başlamıştı. Doğu yakasının tamamen geri alınmasından sonra 19 Şubat'ta  batı yakasına yönelik başlatılan operasyon ise devam ediyor

.KAYNAK::Milliyet