Gürcistan Büyükelçisi İrakli Koplatadze, Gürcistan ile Türkiye’nin ticaretinde Ankara’nın payının artması gerektiğini belirterek, “Ticareti geliştirmek için Gürcistan’dan bir iş adamı heyetini Ankara’ya getirmek istiyoruz” dedi.

Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi İrakli Koplatadze, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Büyükelçi Koplatadze, Türkiye’nin Gürcistan’ın çok önemli bir ticari ortağı olduğunu, iki ülke arasındaki dış ticaretin 1,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Gürcistan’da çok sayıda Türk yatırımı bulunduğuna da dikkat çeken Büyükelçi Koplatadze, “Ülkemizdeki en çok yabancı yatırımcı Türkiye’den. Gürcistan için Türkiye ticari ortak olmanın dışında yatırımcı ortak konumunda” diye konuştu.

Büyükelçi, Türk yatırımcıların, Gürcistan üzerinden Avrupa Birliği’ne ihracat yaptığını da belirterek, “İtalya’da bir futbol takımının formaları Türk yatırımcının ülkemizde kurduğu fabrikada üretildi” dedi. İki ülke arasında 2007’den bu yana Serbest Ticaret Anlaşması bulunduğunu hatırlatan Büyükelçi Koplatadze, bu anlaşmanın güncellenmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Türkiye ile Gürcistan’ın ticaretinde Ankara’nın 100 milyon dolarlık bir pay aldığına dikkat çeken Büyükelçi, “Ankara ile ticari ilişkilerimiz İstanbul’un gerisinde kalıyor. Ankara ile potansiyelimizi geliştirmek için Gürcistan’dan, iş adamlarından oluşan bir heyeti Ankara’ya getirmek istiyoruz” dedi.

ATO Başkanı Baran da, Gürcistan ile Türkiye’nin çok yakın iki ülke olduğunu hatırlatarak, “Gürcistan halkı bizim için önemli. Her şeyden önce Gürcüler bizim akrabamız. Sizlerle karşılıklı ticari ilişkileri geliştirecek her türlü iş birliğine açığız. Gürcistan’dan gelen iş adamları heyetini üyelerimizle bir araya getirerek iş birliği olanaklarının geliştirilmesini sağlarız” dedi.

Ankara’nın ekonomik yapısı hakkında detaylı bilgiler veren ATO Başkanı Baran, Ankara’nın sağlık ve kongre turizmindeki altyapısından bahsetti. Baran, göreve başladıklarından bu yana Ankara’dan yurtdışına doğrudan uçuşların artırılması için çalışma yürüttüklerinin altını çizerek, “İnanıyorum ki bu konu yakın zamanda çözüme kavuşacak” dedi. Gürcistan’dan sağlık turizmi amacıyla İstanbul’a gelenler olduğu belirten Büyükelçi Koplatadze, “Tiflis’ten Ankara’ya direkt uçuş olsa, vatandaşlarımızın büyük bölümü sağlık turizmi için Ankara’ya gelmek ister” dedi. Başkent Ankara’daki görev süresinin yaklaşık bir yıl sonra dolacağını kaydeden Büyükelçi, “Ankara’daki görev sürem dolduğunda Ankara’dan Tiflis’e direkt uçmak isterim” dedi.

Büyükelçi Koplatadze, kabulünden dolayı ATO Başkanı Baran’a teşekkür ederek masa üstü kalemi hediye etti. ATO Başkanı Baran da Büyükelçi’ye Ankara keçisinin tiftiğinden yapılmış bir atkı hediye etti. Görüşmede, o sırada ATO Başkanı Baran’ı ziyarete gelen, AK Parti MKYK Üyesi Ethem Sancak da hazır bulundu.