Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarım topraklarının imara açılarak yok edilmesi hususunda çok titiz olduklarını ve buna izin vermeyeceklerini söyledi.
Tarım Öğretiminin 169. Yıldönümü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarım eğitiminin ve ziraatin önemine değindi. Sözlü, “Ziraat mühendisleri halkla iç içedir. Ben halk tipi bir siyasetçiyim. Bunu da ziraat mühendisliğine ve ziraat mühendisliğinin bana kazandırdıklarına borçluyum. Ziraat mühendisleri yüksek donanımla eğitilir ve hayata hazırlanır. Böylesine güçlü bir temel eğitim alan ziraat mühendisleri, mesleklerini severek icra ederlerse, kafa yorarlarsa, masa başına oturmak yerine alanda ziraat mühendisliği icra etme arzusu taşırlarsa, ziraat mühendisliği hayatta da kendilerine çok büyük fırsatlar sunar. İnsanlarla iç içe çalışma ortamından dolayı başarının önü açılıyor. O yüzden üniversite sınavında ziraat mühendisliğini seçmem hayatımın en önemli tercihlerinden biridir” dedi
"İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"
Yeni dönemde her konuda işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, “Yeni yasayla Bütünşehir Belediye Başkanıyız ve tarımsal kalkınmada önemli görevler üstlendik. Üniversitemizle, Ziraat Fakültesi Dekanlığı’yla, Ziraat Mühendisleri Odası’yla, Tarım İl Müdürlüğü ve bağlı teşkilatlarıyla, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de içinde olduğu yeni bir yapılanmayla, tarımsal kalkınmanın Adana’da, yerel bazda daha kolay uygulanacağı bir modeli birlikte çalışıp, hayata geçirip, yeni projeler üretmek durumundayız. Özellikle Toroslar’daki yerleşim birimlerinin, Feke, Tufanbeyli, Saimbeyli, Aladağ gibi ilçelerimize bağlı köylerimizin terk edilmemesi için bu konuya önem verilmeli. Buraların şöhretli ürünleri var. Saimbeyli’nin üzümü, Torosların eteklerindeki noktalarda ihracata yönelik kiraz yetiştiriciliği ve tüm bunların geliştirilmesi hususunda hem ilgili kurum ve kuruluşlarla Büyükşehir Belediyesi olarak, orta ve uzun vadeli bir proje hazırlayıp hayata geçirmekten büyük mutluluk duyarız. Şuna da yürekten inanıyorum ki, tarımsal gelirin artması, özellikle son dönemde çağın hastalığı olarak da nitelenebilecek gelir dağılımındaki eşitsizliğin nispeten azalmasına katkı koyacaktır. Sosyal adaleti tesis etmek istiyorsak tarımsal gelirleri artırmalı, tarımsal altyapıyı güçlendirmeliyiz. Güneydoğu Anadolu’da GAP Projesi’nin tarımı güçlendirmesiyle birlikte bölgede yaşanan kalkınma, tarımın gelir dağılımında adaleti tesis etme noktasındaki gücünün en önemli kanıtıdır. Kendi tarım bölgelerimizin kalkınmasına katkı koyacak çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi olarak, üniversitemizle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak, maddi katkı koymaya hazırız. Bunu üretici bir ailenin çocuğu, topraktan yetişmiş bir ziraat mühendisi, mesleğine de hala şevkle, aşkla bağlı, hürmet eden bir meslektaşınız olarak ifade ediyorum. Ziraat Eğitiminin 169. Yıldönümü toplantımız inşallah böyle hayırlı bir işbirliğine vesile olur” diye konuştu.
"TARIM TOPRAKLARINI KORUYACAĞIZ"
Tarım topraklarının imara açılması konusuyla ilgili de görüşlerini açıklayan Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti:
“Tarım topraklarının imara açılması hususunda dikkatli olmalıyız. Bu konuda inşallah bugünkü toplantımız işbirliği açısından bir vesile olur. Tarım topraklarının imara açılması hususunda bir direncin sahibi olarak bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu beyanım bu konuda aynı zamanda bir teminattır. Bilim insanlarımızın ve halkımızın huzurunda dile getiriyorum. Adanamızın gelişimini, eski Adana’nın içinde yeni bir Adana’yı rehabilitasyonla, restorasyonla sağlamak amacındayız. Son dönemde Adana tarım topraklarına doğru hızla gidiyor ve belediyecilikte rantla ifade edilen bir durum ortaya çıkıyor. En kolay iş tarım topraklarını arsa haline çevirmektir. Üniversite kurulması, eğitim kuruluşu oluşturulması ve çok özel kamu zorunluluğu gerektiren oluşumların haricinde gelişigüzel tarım topraklarını konut ve ticari alanlara dönüştürmeme noktasında seçimden önce ifade ettiğim söz hala geçerli. Belediyeciliğin itibarlı bir görev olarak anılmasını arzu ediyorum. Belediyecilik bir görevdir. Bu konuda ne yapacağımızı bilecek tecrübeye sahibiz. Ziraat Mühendisliğinin çevre duyarlılığı burada bugün, ilgili taraflarca ifade edildi. Biz de bu konuda sadakatle davranacağız. Ziraat mühendisliğinin meslek haysiyetine de hala sadakatle bağlıyım.”
Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı:
“İnsanlığın temel ihtiyaçları olan beslenme ve giyinmenin temelinde tarım var. İnsanlık var olduğu sürece tarım varlığını sürdürecek, zirai eğitim, tarımsal eğitim de önemini koruyacak. inşallah yüksek teknolojilerle tarımsal verimliliği artırmalıyız.”