Temeli çocuklukta atılan ve kişinin tüm yaşamını olumsuz etkileyen obezite ile mücadeleye destek olan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri “Hareketi Sevelim Sağlıklı Beslenelim” projesini başlattı. Havuç, balık, süt gibi gıda kostümleri giyerek anaokullarını ziyaret eden üniversite öğrencileri, çocuklara beslenme alışkanlıkları konusunda hem eğlenceli hem de bilgilendirici eğitim verdiler.
Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan araştırmada son 5 yılda obezite görülme oranının yüzde 26,5’ten yüzde 28,7’ye yükseldiği ülkemizde, anaokulu öğrencileri için proje başlatan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu akademisyenleri ve öğrencileri, 30 yaşından küçük bireylerde de obezitenin hızla yaygınlaştığına dikkat çektiler. Bazı anaokullarına giden ve tüketilmesi gereken brokoli, havuç ve balık gibi sağlıklı besinlerden oluşan kostümleri giyen üniversite öğrencileri, sağlıklı beslenme konusunda çeşitli bilgileri çocuklara sundular. Projenin danışmanlığını ise MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel ve MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu yaptı.
ÇOCUKLARIN İLGİSİNİ ÇEKMEK İSTEDİK
Obezitenin yaygınlaşması ve çocuk yaş grubunu tehdit etmesi üzerine harekete geçtiklerini belirten Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu “Kişileri zorlayan en önemli faktör alışkanlıkları değiştirilmesi ve alınacak önlemlerin yaşama geçirilmesidir. Bu anlamda çocukluk dönemi insanlara yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve temizlik alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir. Bu etkinlikte amaç düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda ve fiziksel aktivitenin öneminin anlatılarak çocukluk yıllarından itibaren bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasıdır. Çocuklar bu şekilde hem yeterli ve dengeli beslenmenin önemini anlayacaklar hem de egzersiz yaparak vücudun hareket etmesi ve kalori harcaması konusunda bilgi sahibi olacaklar” dedi.
OKUL VE EVLERDE ALINACAK ÖNLEMLER
Türkiye’de obezite konusunda çocukları bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu hem okullarda hem de evlerde alınabilecek önerileri ise şöyle sıraladı:
-Düzenli ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı okul programlarına dahil edilmeli.
-Okul kantinlerinde yüksek kalorili, şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar yerine ayran, süt, yoğurt, meyve, taze meyve suları ve sütlü tatlılar satılmalı.
-Yemekhanelerdeki menü seçiminde hassas olunmalı, çocukların sevecekleri, bütün besin gruplarını içeren sağlıklı ve dengeli menüler oluşturulmalı. Her çocukta bazı gıdaları yememe durumu olabileceğinden yemeklerin isimlerini ya da sunumlarını değiştirerek ilgilerini çekme yoluna gidilebilir.
-Kahvaltı konusunda büyükler çocuklara örnek davranışlar sergilemeli. Beslenme çantalarına yağlı, şekerli gıdalar koymamaya özen gösterilmeli.
-Çocuğa, ödül olarak abur cubur yiyecekler vermekten kaçınılmalı.
-Fast food gıdalar az miktarda tüketilmeli, bu bir beslenme şekli haline dönüştürülmemeli. Bu yiyeceklerin zararlı olduklarına inanmaları için ailelerin mutlaka örnek davranışlar göstermeli.
-Aileler evde yemeklerini birlikte, yemek masasında yemeğe özen göstermeli ve yemek listesini hazırlarken, beslenme piramidinde yer alan besin gruplarının her birinden yeterli ve dengeli miktarlarda olacak şekilde hazırlamaya önem vermeli.
TÜRKİYE’DEKİ OBEZİTE ORANLARI
TÜİK verilerine göre;
Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun yüzde 17,2’si obez. Vücut kitle indeks değerleri incelendiğinde; bireylerin yüzde 34,8’i fazla kilolu, yüzde 44,2’si normal kilolu, yüzde 3,9’u ise düşük kilolu. Kadınların yüzde 20,9’un obez . Erkeklerin ise bu oran yüzde 13,7. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de 2012 rakamlarına göre 9 bin 434 ileri derecede obez hasta bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı’nın en son verilerine Göre Türkiye’de 6-10 yaş grubundaki çocuklardaki obezite oranı :
Yaş Fazla Kilolu Oranı Şişman Oranı Fazla Kilolu ve Şişman Oranı
6 12,4 5,5 17,9
7 15,3 5,8 21,1
8 14,4 6,1 20,5
9 14,1 7,7 21,8
10 14,5 6,9 21,4
Toplam 14,3 6,5 20,8