Sadece 6 Şubat'ta 29 kentte yapılan 763, 12 Temmuz'da ise 21 ilde yapılan operasyonlarda 233 kişi gözaltına alındı. Aralarında İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Bursa, Samsun, Mersin gibi büyük illerin de yer aldığı IŞİD operasyonlarında bu yıl yaklaşık 3000 kişi gözaltına alındı.

Bunun sonucunda IŞİD'in Türkiye'de gerçekleştirdiği saldırılarda ciddi bir azalma meydana geldi. 2016 yılı ile kıyaslandığında bu düşüş gerçekten dikkat çekici.

Zira IŞİD'in,  

12 Ocak'ta Sultanahmet Meydanı'na, 19 Mart'ta İstiklal Caddesi'ne, 1 Mayıs'ta Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne, 28 Haziran'da Atatürk Havalimanı'na, 20 Ağustos'ta Gaziantep'te bir düğüne yaptığı saldırılarda 117 kişi öldü ve en az 300 kişi yaralandı.

2016 yılında üst üste bu kadar etkin saldırı gerçekleştiren örgüt, geçtiğimiz pazar günü gözaltına alınan bir militanının Burak Acar isimli polise yaptığı bıçaklı saldırıyı da saydığımız takdirde bu yıl yalnız iki eylem gerçekleştirebildi.

EM. ALBAY BURAL: ‘EMNİYET GÜÇLERİ IŞİD'E DARBE VURDU'

21. Yüzyıl Enstitüsü'nün terörizmle mücadele uzmanlarından Emekli Albay Erol Başaran Bural, emniyet güçlerinin bu yıl IŞİD'e karşı gerçekleştirdiği çok sayıda eylemin örgütün Türkiye'deki eylemliliklerine darbe vurduğu görüşünde.

 Reina saldırganı için çarpıcı iddia: 'Yalnız Kurt' timinden mi?
Genelkurmay Harekat Başkanlığı Terörizmle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yedi yıl görev yaptıktan sonra 2016 yılında Uluslararası Terörizmle Mücadele Kısım Amiri iken emekli olan Bural, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı değerlendirmede "Türkiye'nin özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığı FETÖ'nün hain darbe ve kalkışma girişiminden en çok etkilenen devlet kurumunun başta TSK olmak üzere ülkenin güvenlik birimleri olduğu göz önüne alındığında, bir yandan PKK ve FETÖ ile mücadele ederken, öte yandan operasyonel ve istihbari gayretlerinin büyük kısmı ile IŞİD ile başarılı bir mücadele yürüttüğünü düşünüyorum. İçişleri Bakanlığı haftalık verileri incelendiğinde 2017 yılının başından bugüne kadar 2968 kişinin IŞİD terör örgütüyle bağlantıları nedeniyle gözaltına alındığı görülüyor. Bu rakam geçen yılın rakamları (747) ile kıyaslandığında IŞİD ile mücadelede güvenlik güçleri tarafından  

yaklaşık dört kat daha fazla efor sarf edildiğini gösteriyor” dedi.

BURAL: ‘YALNIZ KURT EL KİTABI YAYINLANDI; SALDIRILAR OLABİLİR'

Irak ve Suriye'de sıkışan örgütün Türkiye'de yeni eylemler gerçekleştirebileceği görüşünü savunan terörle mücadele uzmanı, IŞİD'in Temmuz ayında Türkçe olarak yayınladığı "Yalnız Kurdun El Kitabı” adlı yayına da dikkat çekti.

Bural, "Silah ve patlayıcı kullanmadan gerçekleştirebilecek eylemlerin tarif edildiği bu sapkın el kitabının Türkiye'de yerleşik IŞİD sempatizanları ve mensupları arasında kabul görmesi kaçınılmaz gözüküyor. Bu konuda IŞİD'in terör el kitabında; ‘Kafirler üstün teknolojileriyle bizi mağlup edecekleri aldanması içinde oyalana dursunlar biz bir kibrit çöpüyle bile onları yeneceğiz' deniliyor. Suriye ve Irak'ta askeri anlamda zor dönemler geçiren IŞİD sözde yöneticilerinin iletişim imkanlarının kısıtlanması IŞİD mensuplarını organize saldırılar yerine tek kişi tarafından gerçekleştirilecek ancak ses getirecek eylem türlerine zorluyor. Kısa ve orta vadede hiç arzu etmesek de IŞİD'in bu türden eylemleri artırabileceği, özellikle İstanbul ve Ankara gibi metropollerde kalabalık alanlarda birden fazla insanımızın zarar görmesiyle sonuçlanabilecek eylemlerde bulunabilecekleri görülüyor” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ YARAYICI: ‘CİHATÇI ÖRGÜTLER SURİYE VE IRAK'TA SIKIŞTIKÇA SAVAŞLARINI TAŞIMAKTA TEREDDÜT ETMEYECEKLER'

Türkiye'deki IŞİD tehlikesini yakından takip edenlerden biri de CHP Hatay milletvekili Hilmi Yarayıcı. 2015 yılında milletvekili seçildikten sonra iki araştırma önergesi veren Yarayıcı, son zamanlarda artan operasyonları memnuniyet verici bulsa da Rakka'da kuşatma altında olan Musul'da iyice sıkışan IŞİD'in savaşı Türkiye'ye taşıyabileceği kanısında.

Yarayıcı, "Son zamanlarda IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonlarda bir artış görülmektedir. Gecikmiş olsa da bugün IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların istenilen sonuçları vermesinden kuşkuluyum. Esad'ı devirme uğruna başlangıçta IŞİD'e göz yumuldu, hatta fiili destek dahi sağlandı. Örgütün ana ikmal ve lojistik merkezi haline ve kısa bir süre sonra örgüt için Rakka ne ise Gaziantep'te ana militanların toplanma/geçiş ve lojistik merkezine dönüş açısından ikinci bir merkez haline gelmişti. Keza bu örgütün Adıyaman'daki örgütlenmelerine göz yummanın nasıl acılara yol açtığını gördük. Türkiye içinde rahatça örgütlenmelerine göz yumduğumuz IŞİD, kısa sürede savaşını ülkemize taşıyarak yüzlerce yurttaşımızın canına mal oldu. Bu tehlikeli ilişkilerin ardından bugün ‘ben artık sizleri düşman kategorisine alıyorum' demekle IŞİD, Nusra gibi tehlikeli örgütleri başımızdan kolayca def edebileceğimizi kimse beklemesin. Bu örgütler için alan daraldıkça, iktidar bugüne kadar sunduğu desteğe son verirse savaşlarını ülkemize taşımakta hiçbir tereddüt göstermeyeceklerdir” dedi.

YARAYICI: ‘IŞİD, NUSRA VE DİĞER SELEFİ ÖRGÜTLER HATAY'DA FAALİYET GÖSTERİYOR'

Emniyet ve istihbarat birimlerinin bugün için daha çok IŞİD üzerine yoğunlaştığını savunan CHP'li Yarayıcı, Suriye'de faaliyet gösteren diğer selefi/cihatçı örgütlerin Türkiye'de yeni ve büyük problemler yaratacağını iddia ediyor. Türkiye'nin Peşaverleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Hatay milletvekili, çok yakından tanıdığı bu kentte selefi örgütlerinin çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yarayıcı, "IŞİD kadar belki de daha fazla diğer selefi örgüt üyeleri özellikle Hatay'da yaşamaya ve faaliyetlerine devam etmektedir. Bunlara yönelik herhangi bir operasyon yapılmamaktadır. Oysa Ahrar üyeleri de Nusra üyeleri de diğer irili ufaklı örgütlerin tamamı da en az IŞİD kadar kan döken canilerdir. Hatay'ın sınırı bu gün tamamıyla Nusra'nın denetimindedir. Hatay gerek Nusra'nın gerek selefi ÖSO'nun komuta merkezi olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin bu örgütlerle işbirliği devam ettiği sürece ülkemizde barınmaya, örgütlenmeye devam edecekleri görülmektedir. İleride en küçük politika değişikliğinde ülkemizde en az IŞİD kadar canice eylemlere imza atacaklarından kuşku yoktur. Bu anlamda Hatay halkının tedirginliği gün geçtikçe daha da büyümektedir” diye konuştu.

Kaynak:Mynet