Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sağlandığı ve demokrasinin tam anlamıyla tesis edildiği bir düzenin özlemi içerisinde olduklarını söyledi.
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Yaşar Coşkun’u ziyaret etti.
Balkız, ziyaretlerinin her iki kurumun özellikleri bakımından önemli bir buluşma olduğunu dile getirerek, hukukun üstünlüğünün sağlanamadığı kurumlarda da ticaret ve sanayinin, yani ekonominin gelişmediğinin açıkça görüldüğünü söyledi.
Ülkelerdeki demokrasi ve ekonominin aynı paralelde geliştiğini söyleyen Balkız şunları söyledi:
“Demokrasinin tam anlamıyla tesis edildiği, fırsat eşitliğinin sağlandığı ve teşviklerden herkesin eşit yararlandığı, denetleyici ve düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına dokunulmadığı, o kurumların düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığının sağlandığı ve bu kurumlarından bir takım siyasi saiklerle değil, tamamen ekonominin kendi verilerine göre hareket ettiği ülkelerde demokrasi ve aynı zamanda ticaret ve sanayi gelişecektir. Bu bakımdan biz Türkiye’mizin de bu şekilde hukukun üstünlüğünün sağlandığı ve demokrasinin tam anlamıyla tesis edildiği bütün müteşebbislerin, tüccarlarımızın, sanayicimizin ve esnafımızın Türkiye’nin imkânlarından eşit yararlanma ve faydalanma imkânı bulunduğu bir düzen özlemi içerisindeyiz. Bu özlemle yaşıyoruz. Bir hedef koyduk. Türkiye bu hedefe ulaşmalıdır. Bu yüzyılda veya gelecek yüzyılda bu hedefin tesis edildiği ve Türkiye’nin de gelişmiş ülkeler gibi 2025 vizyonunu tekrarlayacak olursak ilk 10 veya Türkiye’ye daha yakışır bir ekonomik büyüklüğe ulaşmasını gönlümüz arzu etmektedir.”
Tek temennisinin Türkiye ve İslam dünyasının bugün batı standartlarında bir ekonomik, sosyal seviyeye ulaşması olduğunu dile getiren Balkız, “Kısıtlamalar olmasın. Ekonominin gelişmesinin de temelinde fikir hürriyeti vardır. Düşünce hürriyeti vardır. Düşünce hürriyetinin tesisi vardır. Bu anlamda bizim ilim yuvamız olan üniversitelerde de artık buraları lise talebesi gibi öğrenci yetiştiren kurumlar değil, icatlar yapan, buluşlar yapan, dünyaya bu anlamda yön verecek gelişmeler kaydeden bir seviyeye ulaşsın. İlmin bağımsızlığı, düşüncenin bağımsızlığı aynı zamanda ekonomiye de geliştirecektir.” dedi.
Kendilerine yapılan ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren Manisa TSO Başkanı Yaşar Coşkun ise, “Toplum dinamiklerini oluşturan unsurların başında toplumun temel taşı tüccar ve esnaf grubudur. Adeta toplumun yüzakı, aynası konumundadır. Ekonomik ve sosyal hayatın en vazgeçilmez unsurlarının başında gelmektedir. Demokrasinin vazgeçilmez 3 saç ayağından biridir yargı. Yargıya olan güven kaybedildiği zaman ortamda kaos olur, toplum yaşanmaz hale gelir. Görevleri rahatlıkla yerine getirebilmeleri konusunda gerekli kolaylıkların sağlanması toplumun geleceğe daha güvenli bakmasının temel teminatıdır. Gerekli olan her noktada yardımlaşmaya ve desteğe hazır olduğumuzu belirmek istiyoruz” dedi.
MTSO Başkanı Yaşar Coşkun, Balkız’a ziyaretin anısına Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kesilen ilk makbuzun örneğini takdim etti.