Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM) bünyesinde bulunan ve üniversite öğrencilerinin gönüllülük esasıyla etkinliklerini gerçekleştiren Genç ESKAM faaliyetlerini sürdürüyor.
ESKAM’ın alt grubu olarak faaliyet gösteren ve üniversite öğrencisi yaklaşık 35 kişiden oluşan Genç ESKAM, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın sorunları ve kadınlarla ilgili konularda çeşitli etkinlikler düzenliyor. Genç ESKAM hakkında bilgi veren ESKAM Müdürü Doç. Dr. İnci Parlaktuna, ESKAM bünyesinde tamamen erişkin üyelerin yanı sıra, öğrencilerin de bulunmasını istedikleri için bu oluşumu kurduklarını söyledi.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın konuları, kadın sorunlarının tartışılacağı çok önemli bir taban öğrenciler” diyen Doç. Dr. İnci Parlaktuna, “ESOGÜ’deki öğrenciler bu kavramları bilerek buradan mezun olsun istedik. Etkinliklere de fiilen katılsınlar birlikte çalışalım istedik. Genç ESKAM’lılar üniversitenin her bölümünden katılan öğrencilerden oluşuyor. Bu grup, kendi aralarında da çalışmalar yapıyorlar. Sempozyumlarda bize yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.
ESKAM’ın son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle merkezi yemekhane önünde bir stant oluşturarak dilek ağacı etkinliği yaptığını anlatan Doç. Dr. Parlaktuna, “Genç ESKAM tarafından son olarak dilek ağacı oluşturuldu. 8 Mart Dünya Kadınları Günü için hazırlanan dilek ağacını merkezi yemekhane önüne yerleştirdik. ‘Karşı cins yerinde olsanız nelerden rahatsız olurdunuz?’ diye sorduk. Öğrencilerimiz kendilerine verilen renkli kağıtlara yazarak ağaca astılar. Bir gün süren etkinlik sonrası biz öğrenciler tarafından yazılan o notları topladık. Bu bilgileri önümüzdeki günlerde değerlendirip gerekirse üniversitenin resmi web sayfasında yayınlamayı düşünüyoruz. Kendi aramızda da bu çalışmayı yaptık ve Özgecan’ın olayının ardından kadınlar genellikle ‘Ben erkek olsaydım cinsel saldırı yapan biri değilim, benden korkmayın çekinmeyin’ dedeiler. Bu çalışma sonucunda büyük ihtimalle bu yönde bir sonuç çıkabilir” diye konuştu.
Doç. Dr. Parlaktuna, ilerleyen haftalarda Genç ESKAM tarafından ‘Kadın’ konulu film festivali düzenleneceğinden bahsederek, belirlenen tarihlerde her akşam 17.00’dan sonra kadın ile ilgili filmlerin yayınlanmasının ardından bir sosyolog, psikolog ya da uzman tarafından konuşma gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.