SİNOP (AA) - Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, Nevruz Bayramı, 22 Mart Su Günü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Vali Çetinkaya, mesajında, ağacı, ormanı, suyu, taşı, toprağıyla bu ülkenin herkesin olduğunu ve ona sahip çıkmanın herkesin en büyük görevlerinden biri olduğunu belirtti.

Gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli ve paha biçilmez mirasın, yaşanabilecek bir ortam hazırlamak ve onu korumak olduğunu kaydeden Çetinkaya, "Bu bilinçle hareket ederek uygarlığın en temel göstergesi olan ağacı ve ormanı korumak en önemli görevimizdir. Atalarımızın büyük emek ve zorluklarla ürettikleri ormanları, bizler de gelecek nesillere daha gür bir şekilde devredelim ki ilimiz ve ülkemiz daha yeşil, daha temiz ve daha yaşanılır olsun" ifadesini kullandı.

Vali Çetinkaya, 21 Mart'ta Dünya Ormancılık Günü'nün yanı sıra nevruzun da kutlandığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Nevruz, bereketin simgesi, dirilişin işareti, doğanın yeni bir enerjiyle canlanışıdır. Yüreklerimizin yeni umutlarla dolup taştığı, gönüllerimizdeki duyguların iç içe geçtiği, yeni bir mevsime, yeni bir bahara yolculuğun başlangıcıdır. Birlikte sevinme ve neşelenme günüdür. Karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörünün, milletçe bir arada, kardeşçe, barış içinde yaşama arzusunun anlam kazandığı, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu bir gündür."

Vali Çetinkaya,  22 Mart'ın Su Günü olarak kutlanmasının önemine de değinerek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri için mutlaka suya ihtiyaçları vardır. Gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya ve temiz bir doğa bırakmak için doğal kaynaklarımızı bilinçli kullanmak ve israftan kaçınmak bizlerin başlıca görevi olmalıdır. Suyun ve su kaynaklarının sınırlı olduğunu asla unutmadan, her canlı için vazgeçilmez olan su kaynaklarının korunmasına, tüketim bilincimizin ve duyarlılığımızın artırmasına özen göstermeliyiz."

23 Mart'ın Dünya Meteoroloji Günü olarak kutlanacağını da belirten Vali Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Meteoroloji çalışanları, ulaşım, tarım, şehircilik, sağlık, turizm, enerji, ormancılık ve çevre gibi çok farklı sektörlere hizmet vermektedir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında meteoroloji hizmetlerinin, ülkenin kalkınmasında da önemli etkiye sahiptir. Bu duygu ve düşüncelerle 21 Mart Dünya Ormancılık ve Nevruz Günü, 21-26 Mart Dünya Ormancılık Haftası, 22 Mart Dünya Su Günü, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü'nü kutluyor, bu haftanın yeni bir bilince vesile olması temennisiyle herkesi yeşili ve doğayı korumaya davet ediyorum."