İzmit Körfez Asma Geçişi Köprüsü’nü inşa eden Japon IHI Corporation şirketi, habere konu olan çatlakların tamamının kaza neticesinde oluştuğunu, bunların tespit edilip müdahale edilmediği iddiasının gerçek dışı olduğunu açıkladı.
İzmit Körfez Asma Geçişi Köprüsü’nde cumartesi günü "Catwalk" olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan 51 yaşındaki Japon mühendis Kishi Ryoichi bilek ve boğazını keserek intihar etmişti. Köprüyü inşa eden Japon firması IHI Corporation, köprüde meydana gelen kazayla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada kazanın 21 Mart 2015 Cumartesi günü İzmit Körfez Geçiş Köprüsü asma köprü kablo montajı işlerinde çalışma platformu olarak kullanılmak üzere yapımı devam eden ve kedi yolu diye adlandırılan geçici yapı sisteminin doğu tarafının güney kule tepesindeki geçici bağlantı elemanından ayrılarak saat 15.30 civarında denize düşmesiyle meydana geldiği hatırlatıldı.
"DÜZENLİ OLARAK 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİN RAPORLARI ALINIYOR"
Düzenli olarak her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere beş günlük hava tahmin raporlarının alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu bağlamda 20 Mart 2015 Cuma günü alınmış olan hava tahmini raporunda, 21 Mart 2015 Cumartesi günü için öngörülen kötü hava tahmininde bir iyileşme olmadığı, rüzgar hızının 30 knot’ı aşacağı, dalga yüksekliğinin 1m’yi geçeceği ve daha sonra normale döneceğinin öngörülmesi üzerine kedi yolu montaj işleri çalışmalarının yalnızca olumsuz hava koşulları nedeniyle 21 Mart 2015 Cumartesi gününden 22 Mart 2015 Pazar gününe ertelenmesine 20 Mart 2015 Cuma günü karar verilmiştir. Olay günü olan 21 Mart 2015 Cumartesi günü kedi yolu montajı kötü hava koşulları nedeniyle ertesi güne ertelenmiş olduğundan herhangi bir yaralanma ya da ölüm gerçekleşmemiştir" ifadelerine yer verildi.
"MÜDAHALE EDİLMEDİĞİ GERÇEK DIŞI"
Olayla ilgili detaylı kaza raporunun hazırlandığına işaret edilen açıklamada, "Tamamlandığında ilgili mercilerle paylaşılacaktır. Üzülerek müşahede ettiğimiz bir husus da kaza sonrası çekilmiş fotoğraflar kullanılarak, geçici yapısal elemanlarda kaza öncesi çatlaklar bulunduğuna dair oluşturulmaya çalışılan senaryolardır. Habere konu olan çatlakların tamamı kaza neticesinde oluşmuştur, firmamız veya firmamızın herhangi bir bireyi tarafından bunların tespit edilip müdahale edilmediği iddiası gerçek dışıdır" denildi.
Kaza sonrası hasar gören geçici ekipmanların en kısa sürede temin edilerek kedi yolunun eksik kalan kısmının tamamlanacağı, bu nedenle oluşan süre kaybının da iş programının bugünden sonraki bölümlerinde telafi edilmek üzere gayret sarf edileceği belirtildi.